Tuesday 29 November 2016

Ayam Masak Tempoyak


Permintaan anak bujang yang sulung.. sanggup ajal mama cari ikan patin tapi tak dak rezeki.. mama balik buatkan ayam masak tempoyak je.. jadilah kan ...


Ayam Masak Tempoyak
Bahan2:
1/2 ekor ayam
2 batang Serai diketuk
5 sb tempoyak jika nak pekat ble tambah ikut selera
1 helai daun kunyit disiat2
Garam secukup rasa
gula sikit je.. tak letak pun tak pa
air secukupnya ikut kepekatan

Bahan Blend
10 biji cili api ..ikut kepedasan masing2.
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 cm kunyit hidup

Caranya
masuk bahan blender, air secukupnya dan tempoyak.. masak atas api sederhana 
hingga mendidih, masukkan ayam, serai, renih hingga ayam masak, 
rasakan garam dan gula, masukkan daun kunyit, seimbangkan rasa.. siap.

Daging Goreng Kunyit
tambah

Asam Pedas Melaka

Jom buat Asam Pedas Melaka.. menu paling mudah.. bagi cukup bahan ja.. ikan, kesum.. siap..
Sdap dan medah dengan menggunakan pes segera.. cuma tambah air je.. mendidih masuk ikan dan lain-lain.. mendidih sekali lagi dah siap..


Ini pesnya.. kmal dah guna dah dekat 2 tahun.. bukan pes asam pedas ja.. selalu stok kat dapur ni ni mesti ada pes gulai ikan, rendang dan kurma.


Set Nasi Tomato

Kalau semua anak-anak ada baru mama berselera nak masak bearat-berat sikit.. ayam masak merah ni kegemaran semua anak2..buat sekor ke dua ekor ke sekali hadap habis...

Set Nasi Tomato dan Lauk
Nasi Tomato
Ayam Masak Merah
Acar Mentah
Papedom





Bahan sama Menu Berbeza

Apa maksud tajuk diatas...
Sebelum kejadian gambar menu di bawah ni.. kmal buatkan untuk anak..spaggeti bologese dan ayam goreng ala KFC.. .. jadi.. ada lebihan sos dan ayam.. maka keesokannya ..jadilah.. Chicken Sandwish dengan bologese sos..tambah sikit salad.. dan lebihan spaggeti buat je ala2 olio..





Kimchi Timun Oisobagi

Jom..layan menu-menu ala korea... ni orang utara nak masak cara korea..
menu-menu ni semua guna homemade..buat sednri tau..kimchi dan oisobagi atau timin kimchi

kebetulan lebihan dumpling yang buat baru ni ada dalam freezer.. campak je dalam sup ala korea ni
hirup.. panas2 makan dengan nasi dan bubur..



Ini Bulbogi.. kalau makan soulgarden.. kita bersteamboat dan grill.. kita grill boleh makan mcm nikan..ditambah pulak dengan kimci timun..lagi sedap.







Tuesday 22 November 2016

Risoles


Percubaan membuat Rosele.. sedap.. siap boleh frozen lagi...
Lauk2 masak yang simple-simple saja.

Jom tengok resepi risoles


Resepi asal dari Blog Azlita Masam Manis

Intinya :

1 biji bawang merah besar potong dadu
3-4 ulas bawang putih cincang halus
5 biji ubi kentang besar potong dadu kecil
1 biji besar lobak merah potong dadu (saya x letak x ada stok kat umah )
Isi ayam/ Isi daging byk mana kita suka (saya guna daging kisar)
2 sudu kecil lada hitam
2-3 sudu kecil serbuk kari (resepi asal x ada saya tambah)
1/2 Kiub ayam/daging
Daun bawang
Garam
Gula
Minyak menumis

Tumis bawang merah dan bawang puting hingga naik bau dan kekuningan. Masuk daging/ayam, kacau jap. Masuk pula lada hitam dan serbuk kari. Kacau bg isi ayam daging kecut. Masuk kiub ayam /daging. Masuk pula ubi kentang dan lobak merah. Tambah sikit air dan masak hingga ubi empuk. Nak cepat empuk tutup kuali kita, sesekali kacau elak lekat. Rasa garam gula . Dan tabur daun bawang. Siap sejukkan


Kulitnya:

2 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar/santan
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
2 sudu besar minyak masak /1 sudu besar marjerin cairkan

Saya campur semua bahan dalam blender dan kisar halus. Jgn kisar lama sangat. Ataupun campur semua bahan dalam mangkuk besar dan kacau dengan whisk hingga tak ada ketulan tepung dan tapiskan.

Panaskan kuali non stick , dan boleh sapu sikit minyak pd kuali, dan tuang sikit adunan dan lenggangkan nipis. Nmpk masak angkat terus. Tak perlu terbalikkn kulit nya. Ulang hingga habis kulit ni.

Boleh dapat dlm 20 kulit untk satu adunan kulit. Jgn buat tebal sangat kulitnya.


Caranya:

Letak inti, kalau nak letak cheese mozarella/cheddar pun boleh, cheese letas letak inti ubi kentang ni
Start menggulung, ikut cara tersendiri nak gulung atau lipat je
Kita sediakan bahan salutan luar.. dlm bekas asing2 telor dan serbok roti
Celupkan dalam telur
Golekkan dalam serbuk roti
Dan ulang sampai habis, sampai step ni kalau nak frozenkan simpan dalam bekas dan bila-bila nak mkn kelaurkan dr tempat beku dan goreng terus.
Boleh goreng dengan api sederhana




Sunday 13 November 2016

Sambal kuinin

Sambal Kuinin.. Lauk yang paling best yan buat kita bertambah nasi..
Dengan baunya.. pedas, masam manis.. cicah dgn ulam pulak.. ulam pulak petik aja dari keliling rumah. Tambah sejenis lagi menu Lala masak Lemak dengan Nenas dan sayur.. dah lengkap.