Sunday, 17 February 2013

TALAM BERLAUK RESEPI IBUKU

As Salam...

Tengok2 resepi di Fotopages lama kmal jumpa resepi 
Talam Berlauk... dan kena lah diletak dalam blog 
sebagai rujukan bila-bila tuan badan ni rajin. Selalu 
mak Kmal suka buat talam berlauk ni jika ada sesiapa 
yang sakit dan tak lalu nak makan... ni le kuih yang 
boleh membuka selera...

Ini memang kesukaan Kmal...satu lagi Qasidah... 
terliur aihhh..


 Bahannye:
11/2 Cwn Tepung Jawi

(kata org kedah) atau lain nama Tepung Beras
1 Tin Susu cair atau guna santanpun boleh 

(kak amal guna susu cair)
Garam secukup rasa 


Caranya:
(Semua ni dikacau hingga sebati, kalau rajin tapis le..

(cairan betternye lebih kurang buat kuih cara)..
masuk dlm periuk..
masak api sederhana hingga pekat dan masukkan dalam 
talam dan taburkan inti dan bwg goreng..bakar sekejap 
dlm 10 minit.
(kak amal guna masa oven 2 dlm 1 masa kak amal bakar 
kek coklat ).

Intinye..(seperti inti kuih cara berlauk)
1 cwn daging cincang
1 s/b serbuk kari daging
1/2 s/b lada hitam
Bwg besar dan cili (di ptg. dadu) 

sedikit daun sup/bawang
Garam secukup rasa 

Caranya:
Tumis bwg dan cili..masukkan daging..masukkan serbuk 
kari, lada hitam dan rasakan garamnye..last masukkan 
daun sup/bawang.
 


No comments:

Post a Comment