As Salam...
Tengok2 resepi di Fotopages lama kmal jumpa resepi
Talam Berlauk... dan kena lah diletak dalam blog
sebagai rujukan bila-bila tuan badan ni rajin. Selalu
mak Kmal suka buat talam berlauk ni jika ada sesiapa
yang sakit dan tak lalu nak makan... ni le kuih yang
boleh membuka selera...
Ini memang kesukaan Kmal...satu lagi Qasidah...
terliur aihhh..
Bahannye:
11/2 Cwn Tepung Jawi
(kata org kedah) atau lain nama Tepung Beras
1 Tin Susu cair atau guna santanpun boleh
(kak amal guna susu cair)
Garam secukup rasa
Caranya:
(Semua ni dikacau hingga sebati, kalau rajin tapis le..
(cairan
betternye lebih kurang buat kuih cara)..
masuk dlm periuk..
masak api
sederhana hingga pekat dan masukkan dalam
talam dan taburkan inti dan
bwg goreng..bakar sekejap
dlm 10 minit.
(kak amal guna masa oven 2 dlm 1
masa kak amal bakar
kek coklat ).
Intinye..(seperti inti kuih cara berlauk)
1 cwn daging cincang
1 s/b serbuk kari daging
1/2 s/b lada hitam
Bwg besar dan cili (di ptg. dadu)
sedikit daun sup/bawang
Garam secukup rasa
Caranya:
Tumis bwg dan cili..masukkan daging..masukkan serbuk
kari, lada hitam dan rasakan garamnye..last masukkan
daun sup/bawang.
No comments:
Post a Comment