Hari ni nak letak step by step dan resepi diatas.. satu lagi resepi ni
cukup2 untuk family makan .. yg kmal buat ni utk jamuan jd doublekan
lah sukatan resepi dibawah ye..tak sempat nak snap pic cantik2 dlm
pinggan.. sbb dah habis dan reserpi ni akan kmal guna utk bila2.. sbb
sedap..manispun elok2 sangat.
cukup2 untuk family makan .. yg kmal buat ni utk jamuan jd doublekan
lah sukatan resepi dibawah ye..tak sempat nak snap pic cantik2 dlm
pinggan.. sbb dah habis dan reserpi ni akan kmal guna utk bila2.. sbb
sedap..manispun elok2 sangat.
Bahan:
4 keping roti
sandwich di sapu ngan butter
2 biji telur
1 cawan susu segar
4 sudu besar gula
perang ( nk guna gula biasa pun boleh )
2 sudu besar
cranberry kering ( kalau xde guna raisin lg sedap )
1 tutup esen vanilla
Secubit garam
Cara2 nk masak
Potong
roti ikut suka, kmal potong kiub je. letak roti td dalam acuan.
Campurkan susu dan
cranberry atau raisin (kmal guna dua2) panaskan dalam periuk
hingga ada bubble kecil dalam 10 minit
( jgn sampai mendidih ).
Sambil2 menunggu susu
tu mendidih, satukan dan pukul telur, gula, esen vanilla dan
garam sampai
gula hancur .
Bila susu dah ada
bubble kecil kat tepi dia, tutup api dan tuang sedikit dalam
bancuhan telur td
sambil kacau laju2, pasti kan telur tak berketul. Kemudian baru
tuangkan
lebihan susu td dan gaul rata.
Bila susu dan telur
dah sebati, tuang bancuhan dalam acuan sampai roti tenggelam
dan tekan2 sikit
roti tu biar semua roti tu kena dengan bancuhan tadi ketepikan
( biarkan sekejap
sementara oven panas supaya roti leh menyerap bancuhan custard td ).
Panaskan
oven 200c selama 20 minit.
sebelum masuk oven.. letak sedikit butter spt gambar dibawah.. supaya
bila masak nnt nmpk cantik dan garing.
Bila oven dah cukup
panas, bakar puding td selama 20- 25 minit sehingga puding td
kembung sikit dan
bahagian permukaan puding bewarna kuning keemasan
( kalau nak atas dia
garing sikit bakar ler lama sikit tau ).
Biarkan sejuk dan siap
tuk dihidangkan.
Ini kmal pernah buat guna roti gardenia biasa..
No comments:
Post a Comment