Wednesday, 1 April 2015

Paprik Ayam

Menu makan malam dengan anak2.. selain Nasi Goreng.. buat juga nasi dan lauk simple-simple.. salah satu menu ni la.. lepas sembahyang magrib terus bersilat di dapur.. tak sampau 1/2 jam siap..

Makan pulak dgn telur dadar, pergghhh, mmg terbaikkk la...

Paprik Ayam

Bhn2:

3 keping dada ayam - potong kecil
4 ulas bwg merah - ditumbuk
2 ulas bwg putih - ditumbuk
1 labu bwg besar - dimayang
2 btg serai - dititik
2 biji buah tomato - dipotong 4
5 biji cili padi - ditumbuk
4 s/b cili kisar
Daun Limau purut 
 

hiris bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
2 s/b sos tomato
3 s/b sos cili
1s/b sos tiram
Beberapa titik kicap manis
Garam, gula
Sedikit air 

Minyak utk menumis

Caranya:
Panaskan sdkt minyak dan tumis bwg2 hingga wangi.
Masukkan ayam, serai, daun limau, cili api dan cili mesin dan masak hingga sedikit garing..
Masukkan sedikit air, sos2, kicap manis, garam dan gula, masak lagi hingga ayam empuk.
bila dah mendidih, masukkan sayuran, tomato dan cili merah hiris, masak lagi hingga sayuran empuk..
tabur daun bawang..


ini anak-anak punya


Ini mama punya.. ratah lauk ja.


No comments:

Post a Comment