Butter Chicken
Butter Chicken
Bahan untuk perap
ayam boneless
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk kari
1 biji telur
Bahan menumis
2 sudu besar mentega
1 biji bawang besar dadu
2 ulas bawang putih cincang
2 biji cili padi
2 tangkai daun kari segar
1/4 cawan susu cair
garam gula secukup rasa dan lada sulah
secubit pati ayam atau secukup rasa
Cara membuatnya
1. Perap ayam minima 1 jam 2 .
2. Panaskan kuali, cairkan mentega
3. bawang besar dadu, bwg putih,cili padi dan daun kari hingga naik bau
4. Tuangkan susu cair dan diikuti bahan-bahan lain 5. Masak hingga kuah agak memekat dan
sesuaikan rasa
Disebabkan kmal x makan nasi waktu berbuka.. kmal rebus je pasta Angel Hair.. makan dgn butterchicken.. not bad.. boleh buat lg mcm ni.
Pasta Angel Hair dgn sos Butter chicken
Hari ke 15 buat lagi Butter Chicken, lauk lain buat Asam Pedas daging Tetel, Sayur Kobis, cucur Jagung.. menu kmal beli je.. mee kari dot..
boleh test ni resepi ayam butter tu.,..selama ni buat,tp ayam tu jadi lembik lak..salam kenal :)
ReplyDelete