Menu makan malam yang sangat2 simple dan sekejap ja.. balik ofis.. masak nasi.. perap ayam dgn garam kunyit dan lada putih.. selepas maghrib.. terus buat ayam goreng kunyit.. nasi yang dah sejuk sikit kmal cuma tumis guna minyak gorengan ayam tadi.. letak secukup rasa , garam sikit dan lada putih.. siappp..
Nasi Goreng Ayam Kunyit
Ayam Goreng Kunyit
Nak resepi
Resepi Ayam Goreng Kunyit Daun Kari
sumber : Dapur Mat Gebu – DTS
BAHAN-BAHANNYA
1/2 ekor ayam, potong pada saiz sederhana
1 camca besar serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1 ulas bawang putih tumbuk halus
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
1 tangkai daun kari, dilurut
1 biji cili merah, hiris – saya letak 6-8 biji cili padi dan masukkan sebiji2
1 biji cili hijau, hiris
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang serai, dititik
CARA MEMBUATNYA
Ayam dibersihkan, buang kulitnya, cucuk dengan garfu.
Kemudian gaul
dengan serbuk kunyit, bawang putih tumbuk halus dan garam secukup rasa
(anggaran 1 camca teh).
Perap dalam peti sejuk 1 jam (atau nak cepat tak
payah perap, kalau perap lagi sedap).
Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng ayam tadi, guna api
sederhana, tutup kuali dan biar ayam masak perlahan, jangan goreng
garing sangat, biar dia lembap2.
Angkat dan toskan.
Dalam kuali yang sama, tinggalkan sedikit minyak, tumis daun kari,
bawang putih dan serai titik hingga harum, masukkan bawang besar,
hirisan cili merah dan hijau. Goreng hingga layu. Masukkan ayam tadi,
gaul rata dan matikan api. Boleh hidangkan..
No comments:
Post a Comment