Dah jumpa resepi terbaik untuk tekak ni.. moist kurang manis.. secukup rasalah...
keluar dari oven panas2 dah tinggal separuh dikerjakan hero2 dan si mia..
Sapa nak resepi..
Nyonya Moist Butter Cake
ButterCake
Wangi dapur pagi ni..
Selalu dah guna resepi ni walaupun sudah pernah berguru dengan mana2 guru....
Wangi dapur pagi ni..
Selalu dah guna resepi ni walaupun sudah pernah berguru dengan mana2 guru....
Nyonya Butter Cake
By Chef Ricky Ng
Bahan:(loyang 8x8")
250g Butter
200g Gula caster
250g Self Raising Flour (brand Blue Key)
250g Butter
200g Gula caster
250g Self Raising Flour (brand Blue Key)
jika guna tepung gandum tambah 1/2 sudu baking powder
4 biji telur gred A
4 biji telur gred A
4 sudu besar susu cair (sy guna Anchor Full cream milk)
1 sudu teh esen vanila
Cara:
1.Pukul butter dengan gula caster sehingga bertukar warna/pucat selama 3-5 minit.
2.Tambahkan telur satu persatu (masuk telur satu2,pastu pukul sebati setiap kali masuk telur).
Tambahkan esen vanila.Pukul rata (elakkan terlebih mix)
3.Tambahkan tepung,kaup balik sebati,pastu tuang 2 sudu besar susu,kaup balik hingga sebati.(tepung,susu,tepung,susu,tepung)
4.Tuang adunan ke dalam loyang yg telah digris.
5.Bakar pada suhu 165c selama 50 minit.
(Guna api atas dan bawah)
1.Pukul butter dengan gula caster sehingga bertukar warna/pucat selama 3-5 minit.
2.Tambahkan telur satu persatu (masuk telur satu2,pastu pukul sebati setiap kali masuk telur).
Tambahkan esen vanila.Pukul rata (elakkan terlebih mix)
3.Tambahkan tepung,kaup balik sebati,pastu tuang 2 sudu besar susu,kaup balik hingga sebati.(tepung,susu,tepung,susu,tepung)
4.Tuang adunan ke dalam loyang yg telah digris.
5.Bakar pada suhu 165c selama 50 minit.
(Guna api atas dan bawah)
Tips:Kalau nak buat marble,bahagi dua adunan,pastu letak 2 sudu besar coklat emulco pd satu bahagian.Kemudian tuang selang seli ke dalam loyang.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment