Saturday, 9 June 2018

Menu Berbuka Fov Anak2

Assalamualaikum..
Jom tengok lauk-lauk fov anak dan suami..paling depa suka ni ha masak tempoyak.. kalu balik kg otw balik wajib singgah RnR Kuala Kangsar pekena Patin Masak Tempoyak..
satu lagi mix vege ala chinese style.. pemanis buat Puding Laici resepi chef Hanieliza dan stok frozen Rosella..betoi dak eja ni lantak la..

Mix Vege ala Chinese Style

StirFry Mix Vege
Resepiku
Sayur Campur/stirfry mix vege
Bahan-bahan:
1 pek pak choy
1/2 biji karot
1 btg salery
Cendawan tiram
cendawan shitake
cili merah
*semua sayur dihiris

Bahan tumis:
3 biji cili api titik
2 biji bawang putih cincang
1 biji bawang besar dipotong kasar sikit

Sos:
2sb sos tiram
1 sb soysouce
sedikit minyak bijan
1/2 kiub pati ayam
1 sb lada putih
sedikit garam
* satukan semua hingga sebati

1 cwn air
1 sb tepung jagung disebatikan dlm sedikir air

Caranya:
Panas minyak..masuk bahan tumis, garing sikit, masuk bahan sos kacau sebentar masukkan air dan semua sayur, mendidih masukkan air tepung kacau hingga pekat.
siap.


Ikan patin puas cari tak dak balik ganti dengan ayam..

Masak Tempoyak Ayam
 Resepiku

Ayam Masak Tempoyak
Bahan-bahan:
Ayam dlm 10 ketul dipotong sedang
1 helai daun kunyit dicarik2
3 tangkal daun kesum
1/2 biji timun dibuang biji
3 cwn air
1 btg serai dititik
3 sb tempoyak
garam secukup rasa

Bahan ditumbuk:
5 biji cili api..nak pedas boleh tambah
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1cm kunyit hidup boleh tambah jika suka

Caranya:
Dalam periuk masukkan bahan tumbuk, tempoyak, serai, air dan ayam..
masak hingga mendidih.. masukkan timun, daun kunyit dan dan kesom.
Biar mendidih sekali lagi. rasakan garam..kacau..siap.




No comments:

Post a Comment