Sunday, 20 April 2014

Sambal Belacan Sup Kepala Ikan Merah

Assalamualaikum,

Throwback.. haha..
ini bukan menu terkini..
ini kejadian yang sudah berlalu..

Menu makan tenghari dgn dengan separuh bahan-bahan dari
hasil tanam sendiri.. cili padi, cili merah. daun bawang semua
fresh dari ladang depan rumah.. hatta bawang goreng pun buat
sendiri..

Sup Kepala Ikan Merah


Sup Kepala Ikan Merah

Bahan-bahan:
Kepala Ikan Merah ( dibelah 2)
(basuh dengan air asam jawa atau tepung gandum)
1 biji kentang, 1 batang carot
1 sup bunjut
1 kiub pati Ikan Bilis
1 sb perencah sup Adabi
1 mangkuk air dan garam, lada sulah secukup rasa

Bahan Tumis
1 biji bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji bawang putih - hiris
sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang.

Hiasan/taburan
Daun Sup dan Bawang oreng

Caranya:
Tumis bahan tumis - naik bau
Masuk air, sup bunjut, kentang, carot - biar mendidih
Masukkan perencah sup, pati ikan bilis, kepala ikan - hingga masak ikan
Rasakan garam dan sedikit lada sulah.
Hias bahan taburan sebelum dihidang.

Sambal Belacan.. sapa tak tau buat.. mai sini..


Caranya: tumbuk semua perah limau rasa garam gula siapp..
Cili tanam sendiri tau..


lauk lain buat jugak bendi goreng telor.. cukup utk lauk tengahari.



No comments:

Post a Comment