Monday, 31 December 2018

Nasi Daging Utara Noxxa

Assalamualikum,

Hari rajin.. mai mood nak masak heavy sikit.. orang Kedah kata masak sekali harung... nak masak bagi cepat.. kmal masak nasi daging dalam noxxa waktu yg sama guna periuk tekanan yg jenis lama tu buat gulai dalca dan masak putih daging atau Kurma Daging.. sementara tunggu nasi dan gulai masak kmal buat air asam kerisik...goreng parpedom.. nasi pulak time makan letak cabai hijau yg besar tu... sesuap masuk mulut sambil gigit cabai hijau..huiiii nikmat..

Persembahan set nasi ni kmal guna set pinggan mangkuk arwah mak kmal... corak ni jarang dah nak jumpa..

Nasi Daging Utara Noxxa


Sapa nak resepi..boleh rujuk sini kk..

Nasi Daging Utara 

Oleh: Azie Kitchen 

Bahan Daging
1 kg daging - dipotong kecil dan rebus hingga empuk 

Bahan Nasi

1 kg/ 6 pot beras Basmathi – basuh dan tos
Air - nisbah 1 beras: 1.5 air - atau ikut beras
Rempah - bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
1/2 tin susu cair 
1 helai daun pandan
1 kiub pati ayam Maggi
2 biji buah tomato - potong 2 atau 4
3 sudu besar rempah kurma - sangai

Bahan hiris:
1 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih 
1 inci halia 

Cara cara:
Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumis rempah penumis dan bahan bahan yang dihiris sehingga wangi. 

Masukkan rempah kurma dan dikacau rata. Kemudian masukkan sedikit air. Kacau lagi sehingga pecah minyak.

Masukkan beras yang telah di tos dan kacau rata seketika bersama daun pandan. Ia akan menjadikan nasi cantik berderai. 

daging, air rebusan daging, susu cair dan kiub pati ayam Maggi. Jika suka, masukkan tomato yang dipotong. Sebab guna Noxxa HP 7 minit.

Sekarang kita masuk pula bab penyediaan Air Asam Kerisik. Yang pentingnya adalah penyediaan Sambal Belacan dan yang kemudiannya di gaul dengan bahan bahan lain. 

Untuk menambah keenakannya, kerisik mestilah yang dibuat sendiri dari kelapa parut yang digoreng. Jom layan resepi di bawah ini...


Air Asam Kerisik

Bahan kisar: Sambal Belacan
10 tangkai cili merah 
10 tangkai cili padi – warna hijau dan merah
1/4 ketul belacan
2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Garam - jika perlu
Gula

Bahan lain:
2 biji buah tomato – belah dua dan hiris nipis
2 biji bawang besar – belah dua dan hiris nipis
Sedikit kerisik - dari 1/4 biji kelapa parut
1 cawan air rebusan daging
1 sudu besar pes asam jawa
Sos tomato 
Sos cili 

Cara cara:
Campur Sambal Belacan dengan bahan bahan yang dihiris. Gaul sebati. Masukkan asam jawa yang dibancuh dengan air rebusan daging. 

Tumbuk kelapa parut yang telah digoreng garing sehingga berminyak untuk dijadikan kerisik. 

Masukkan kerisik, sos cili, sos tomato serta serbuk perasa Maggi Cukup Rasa. Sesuaikan rasa. Kacau sehingga semuanya berpalut rata. Sedia untuk dihidangkan. 





KURMA DAGING
Bahan-bahan:
1 kg daging dipotong ikut suka
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 batang serai*
2 inci halia*
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 peket rempah kurma adabi
2 biji cili hijau belah 2
2 biji cili merah belah 2
1 biji bawang besar potong bulat
1 biji tomato belah 4
garam & serbuk perasa
.
Cara-Cara Penyediaan:
.
Kisar bahan bertanda (*), panaskan minyak tumiskan halia, bunga lawang dan kayu manis masukkan bahan yang telah dikisar, tumiskan hingga naik bau, perlahankan api, masukkan pula rempah kurma, tumiskan sekejap, tuang sedikit air, masukkan daging, kalau guna pressure cooker tutupkan dan masak dalam lebih kurang 30 minit, biarkan dalam 10 minit, tuangkan dalam kuali, teruskan langkah seterusnya, kalau guna periuk biasa masaklah hingga daging lembut. Masukkan kentang, biarkan hingga kentang lembut
masukkan santan, garam dan serbuk secukup rasa, masukkan cili merah dan cili hijau, akhir sekali masukkan bawang dan tomato, tutup api, sedia untuk dihidang.
selamat mencuba..




No comments:

Post a Comment