You follow I follow

Wednesday, 27 February 2013

“Pakej Pulau Malaysia Bersama Jomlahcuti.Com”

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Dengan lafaz Bismillah..
Hari ni nak mencuba nasib, manalah tahu ada rezeki dapatlah merasa cuti free dari Jomlahcuti.com
rasanya dari hujung tahun lepas baru Kmal berjinak2 suka link dgn Jomlahcuti.com sebab suka nak cari pakej percutian dan bagi Kmal mudah sangat nak cari tempat-tempat percutian sebab kita boleh lihat mengikut kategori, ada pakej honeymoon, pulau, dalam Malaysia, luar Malaysia pun ada, rasanya lama sangat tak bercuti baik sefamily baikpun berdua dengan hubby.

Ok mari Kmal tunjuk apa hadiah untuk contest ni... hai.. minta2 ada lah rezeki.. semua tempat best sangat untuk bercuti

Hadiah Pertama ... ini yg paling nak rasa kalau dapat pergi bersama hubby

Hadiah Kedua .. ada anak-anak sekali lagi best

Hadiah Ketiga sesuai untuk honeymoon lagi ni..

Satu lagi contest ni ada slogan.. taip je slogan mengikut kreativiti sendiri dan ini slogan Kmal
"Saya ingin bercuti bersama jomlahcuti.com kerana bercuti memberi ruang dan waktu yang berkualiti untuk bersantai bersama orang yang tersayang"
Slogan ini tidak melebihi 15 patah perkataan.. so jangan buat macam karangan pulak ye.

Dan untuk menambahkan seri contest ni dan sebagai bonus untuk contest ini Kmal letakkan beberapa gambar percutian bersama family dan percutian Kmal bersama hubby.

 Penang - Tanjung Bunga Hotel
 Bercuti secara santai dengan hubby Regency Jerai Hill - Gunung Jerai

Pulau Langkawi

Penang - Bukit Bendera

Cameron Highland

Haayai, Thailand

Honeymoon berdua - Genting Highland

Penang Baywiew .. ini merupakan percutian terbaru ..itupun sehari sebelum cuti sekolah Disember 2012

Ok.. harap-harap ada le rezeki.. biarlah post terbaru blog Kmal tentang percutian nanti merupakan percutian hadiah dari jomlahcuti.com

Soo... apa tunggu lagi jom la pakat join contest  jomlahcuti.com ni... rezeki hanya Tuhan saja yang tahu..

Monday, 25 February 2013

MAKAN APA HARI NI

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Hari ni.. senang cite malas nak masak  dalam peti ais pun tak 
de apa... jadi  hari ni makan cara 2 in 1, makan pagi merangkap makan tengahari JIMAT

Ajak hubby pi Kuala Kedah... pekena nasi gulai ikan temenung.. panas..panas ada 
2 kedai yg popular sebab dah masuk TV dan salah satunya 
secara kebetulan kedai kawan satu sekolah Kmal hemmm 
senang sikit nak pi makan call je siap-siap..

Menu Wajib...
Gulai Ikan Temenung panas..panas, ikan pulak fresh baru naik 
dari laut memang manis isinya...
Sotong Goreng Kicap..kadang2 Sotong Goreng Kunyit
Ikan Temenung Goreng panasss..panasss
Ulam2.. mengkudu, timun, terung bakar dan petaiiii...

Layan gambar je ye...

Mia dah jadi puteri petaii..








Monday, 18 February 2013

Burger Tuna Mayo

As Salam

Ini cara nak buat makan untuk anak-anak yang simple

Kak Amal buat burger je tapi special sikit, boleh diberi 
nama Burger Tuna Mayo.. sebab 
guna daging burger 
yg di masak dan dipotong kiub 
 + dgn Tuna Spread In Mayo.
 

Mula2 sapu butter,bakar roti burger tu.. 
letak telur digoreng (jgn masak sgt) 
letak tuna tadi dan 
diletakkan salad, tomato juga timun..sedap..

Burger Tuna Mayo 



Cuba lahhh...

Sunday, 17 February 2013

TALAM BERLAUK RESEPI IBUKU

As Salam...

Tengok2 resepi di Fotopages lama kmal jumpa resepi 
Talam Berlauk... dan kena lah diletak dalam blog 
sebagai rujukan bila-bila tuan badan ni rajin. Selalu 
mak Kmal suka buat talam berlauk ni jika ada sesiapa 
yang sakit dan tak lalu nak makan... ni le kuih yang 
boleh membuka selera...

Ini memang kesukaan Kmal...satu lagi Qasidah... 
terliur aihhh..


 Bahannye:
11/2 Cwn Tepung Jawi

(kata org kedah) atau lain nama Tepung Beras
1 Tin Susu cair atau guna santanpun boleh 

(kak amal guna susu cair)
Garam secukup rasa 


Caranya:
(Semua ni dikacau hingga sebati, kalau rajin tapis le..

(cairan betternye lebih kurang buat kuih cara)..
masuk dlm periuk..
masak api sederhana hingga pekat dan masukkan dalam 
talam dan taburkan inti dan bwg goreng..bakar sekejap 
dlm 10 minit.
(kak amal guna masa oven 2 dlm 1 masa kak amal bakar 
kek coklat ).

Intinye..(seperti inti kuih cara berlauk)
1 cwn daging cincang
1 s/b serbuk kari daging
1/2 s/b lada hitam
Bwg besar dan cili (di ptg. dadu) 

sedikit daun sup/bawang
Garam secukup rasa 

Caranya:
Tumis bwg dan cili..masukkan daging..masukkan serbuk 
kari, lada hitam dan rasakan garamnye..last masukkan 
daun sup/bawang.
 


Kelas Melembutkan Tangan

As Salam....

Semalam kali  berapa tah.. Kmal joina kelas.. Yusniza Sungai Petani  rasanye dah 4, 5 kali kot... tujuannya hanya utk tambah skill nak buat Stack kek supaya lebih stabil dan kukuh.. sambil tu nk lembut2kan tangan kmal yg sedia keras kalau nak buat bunga buttercream terutama nak buat kelopak2 bunga rose.. memang out habis... sebab dalam  Blog Baking Kmal jarang2 kmal buat kek yg deco dgn bunga buttercream...

Jam 9.30 dah bertolak dari Alor Setar.. ajak.. anak teruna sulung kmal dan si Aimanuntuk teman... jam 10.30 sampai.. dan sempat la dapat tempat depan sekali...lepas hantar kmal anak teruna balik UITM Merbok.. nnt petang datang ambik kmal boleh terus hantar dia balik UITM sbb Ahad dah start kelas..betul2 mencabar kelas ni... habis kelas dlam 7.30 mlm.. nak hantar abg balik merbok dgn jln yg gelap,, patah balik masuk Highway Sg lalang.. dengan keta econ rosak ..tingkap kena buka... seram..sepjg perjalanan asyik baca ayat Kursi hingga sampai Asetar... tkasih Aiman ada utk teman mama dan.. Kmal bersyukur sebab kek yg dibawa balik sempurna tanpa cacat cela... elok dan tak cair pulak bunga2..memang puas hati.. dgn pembelajaran yg dapat walaupun bg kmal sungguh mencabar diri.. dgn apa yg kena tempuh....

                                       dan hasilnya......

                                                                    >
                                                 >
                                                 >
                                                 >
                                                 >
                                                 >
                                                 >
                                                 >


       

Bolehlah kan..... cara tangan keras... cikgu suruh balik banyakkan praktis buat bunga....      


  untuk gambar lebih byk tentang kek tgk blog baking kmal ye..

Wednesday, 13 February 2013

HOMEMADE POPCORN

Lagi resepi waktu santai-santai dengan keluarga.. 
sambil tgk TV  elok sangat lah

Bahan-bahan ( 2 org makan )

* 1/2 cwn jagung kering
* 2 sudu besar magerin
* 2 sudu makan gula

Cara-cara

1. masak jagung kering dengan api kecil, tutup periuk
2. dalam masa tak sampai 5 minit anda akan dengar bunyi 

pop pop pop pop pop......., tunggu hingga pop corn semua 
pecah, ada la sikit2 yang tak pecah
3. mask gula dalam periuk lain, bila gula cair masukkan pula mentega, bila mentega cair masukkan popcorn dan gaul rata 


JUS >>> APPLE SALERY

Assalamualaikum...

Tengahari ni... ada sesiapa yang dahaga tak...
kalau kebetulan bahan-bahan dah ada dalam peti sejuk
sila la buat ye... jus ni bukan sahaja menghilangkan
dahaga... jus ni ubat yg terbaik utk Darah Tinggi..kene
selalu amalkan...

Senang dan mudah ja nak buatnya...

Bahan2nya: 
2 biji Apple, 
1 btg Salery, 
Madu dan Ais
Caranya : 

Blander Apple dan Salery dgn sedikit air dan madu 
ikut citarasa..hingga halus..dan tapis.
Boleh letak ais utk lebih menyegarkan...
sedap baik juga utk melawas kan perut.


 Bye...selamat mencuba.. update blog kat ofis... balik
rumah kena buat niii..

Tuesday, 12 February 2013

BERHATI...HATI.. bila berkata..

Assalamualaikum...

Tak nak cakap banyak.... saja nak  post benda ni je..


betul la orang kata: 
 " Perempuan, bila dia disakiti..dia hanya mampu menangis dan menangis dalam diam, 
sehingga dia tertidur..♥

Sunday, 10 February 2013

XTVT hari ni..Potong Rambut Mia

Assalammualaikum....


Dah tiga hari cuti Raya Cina dr khamis sampai hari ni..ahad...

asyik sibuk dengan tempahan ja... tinggal sehari lagi cuti selasa 
dah keja balik... hemmm... duk rumah ja la.. tak kemana2..
kesian jugak kat anak2..terperap je kat rumah... tapi nak 
buat macamana...


Hari ni ada masa terluang sempat potong rambut Mia... 

yg depan tu dah menutup mata mia pun asyik terangkat2 
kepala kalau nak tengok depan...asyik kata.. acau but...
acau but..(kacau rambut)..hehe...

Seksi Mia ber pampers je...

Ini SELEPAS di potong depan..



Ini SEBELUM...nampak...dah tutup mata..rambut asyik 
nak masuk mata ja..



PEACE... rambut Mia dah tak acau....




Monday, 4 February 2013

Birthday Mia 02.02.2012 setahun 2013 dua tahun

Assalamualaikum...
Tengah duk susun gambar Bday Mia yang ke 2 tahun baru ni.. tak dak kenduri atau majlis apa2 pun masak makan 5 beranak kemudian bungkus bagi dekat adik2 kmal yg tinggal dekat dgn rumah kmal.. Alhamdulillah..jadi lahsekurangnya..Mia tahu hari tu hari special untuk dia...

Tahun 2012 ada buat majlis sikit.. panggil member ofis, jiran dan semua adik beradik kmal.. ada kek, choc, mashmellow, macaroni kmal buat sendiri yg lain2 adik2 bawa dan tempah..

Kek utk Mia.. Stack Red Velvet dan Rainbow kek..


Ada cupcake, chocolate dan mashmellow celup choc.. puas hati buat sendiri.


ini bday Mia tahun ni 02.02.2013 baru2 ni..kmal sempat buat
kek RV, Pavlova, Salad, Macaroni Gratin.. semua fov hubby 
dan anak2...


TUNGGU... sekitar makan2 kami anak beranak masa bday Mia..