You follow I follow

Tuesday, 28 February 2017

Nasi Ayam Madu

Assalamualaikum,
Menu makan tengahari kamai anak beranak.. percubaan pertama..guna resepi Nasi Ayam yg kmal ternampak di FB.. rasanya..kmal bagi 5 *.sbb sedap..

Nak resepi.. nnt kmal cari semula.. lepas tu kmal tepekkan disini ya..



Nasi Ayam Madu

Ok ni bhn2 utk seekor ayam tau.Rebus ayam dgn 3 ulas bwg putih & seinci halia yg ditumbuk halus pastu masukkan 1 kiub ayam.Rebus separuh masak je sbb nti ayam ni kita nk grg lg skali.Pastu klau blh letak air byk2 sbb nti guna air rebusan tu.

Lepas dh rebus ayam angkat & toskan pastu masukkan lg skali 3 ulas bwg putih & seinci halia yg ditumbuk halus jgk.Pastu masukkan sedikit kicap pekat, kicap manis,sedikit sos tiram & sedikit madu (klau xde guna gula pn blh)

Klau nk wrna ayam tu hitam berkilat shining lawa tu masukkan sedikit myk zaitun.

Pastu perap ayam ni sekurang2nya 30mnt ok.Lg lma lg sedap..

Ok utk nasi pulak mula2 panaskan sedikit marjerin pastu tumis 4 sekawan tu yer.

Pastu masukkan lg bwg putih & halia yg ditumbuk halus..tumis smpai naik bau yer.

Pastu masukkan serai yg diketuk & daun pandan yg disimpul.

Pastu masukkan beras yg kita dh cuci & toskan pastu kacau2 jap biar sekata.

Pastu masukkan air rebusan ayam kita td(klau x ckup campur air biasa sma yer) masukkan sedikit serbuk kunyit & masak nasi mcm biasa ok.

Kita biarkan je nasi tu srg2 smpai dia masak..hihihi

Ok yg ni pic nasi dh masak elok kita gembur2 dia skit bg wangi 1 umah

Ok utk sup pulak mcm biasa jer sy tumis 4 sekawan & bwg merah+bwg putih+halia yg ditumbuk smpai naik bau.

Pastu masukkan air rebusan ayam td & kiub ayam.Klau nk sup kosong cuma masukkan sedikit garam biar mendidih siap.Tp ana masukkan jgk kaki ayam,isi ayam, ubi kentang & carrot.

Ok dh siap pn sup ayam kita.

Ok ayam pn perap lma so blh la grg mcm biasa myk panas api sederhana.Grg xyah lma2 sgt pn xpe sbb ayam tu dh separuh masak.Klau nk bakar pn blh xde masalah ok.

Ok dh siap angkat hidang la ayam tu.

Ok utk sos dia kita blend cili hidup(merah) ngn 3 ulas bwg putih smpai halus pastu masukkan sedikit air rebusan ayam td dgn sedikit cuka mkn.

Pastu masukkan sedikit garam&gula biar smpai mendidih ttup api siap.

Utk kicap dia pulak kita amik bekas perapan ayam td pastu masukkan sedikit air rebusan ayam td biarkan mendidih siap.

Ok dh blh hidang InsyaAllah dijamin sedap.


Nota: nak step by step bergambar boleh lihat di FB Ana Mariana Ismail


Yang pasti kat rumah ni hero2 ramai.. so terpaksa kmal toup dengan ayam percik AYAMAS..kkebetulan ada harga offer pulak.




Sedih pulak tgk bubur ni.. ini kanji berlauk Mama kmal hantar.. ini merupakan makanan terakhir hasil dari air tangan mama.. kalau kmal tahu mama nak tinggalkan kami semua.. kmal makan puas2.. sekarang dah tak dapat merasa makasan air tangan seorg ibu..



LOCAL PRODUK IMPORT PRODUK

Assalamualaikum...

Bila orang melayu keluarkan/jual produk kecantikan / skincare 
Customer akan minta Number KKM , 
Sijil Halal, Test Lab , 
selidik kilang dimana dan sebagainya .

Tapi bila customer beli produk di watsons , guardian atau mana mana
produk import 
semua tak kisah tentang kandungan produk, 
tak amek tahu pun tentang number kkm , 
sijil halal dan lain2 
Bila pakai , breakout pun senang je ckp "tak sesuai" tak ada pun nak naik status boikot produk luar.

Semalam
saja survey2 juga produk import 
yang FEMESS kat watsons.
Sesetengah produk
luar kotak & kat bekas , 
tak ada kandungan , 
tak ada number kkm
hanya tertulis kelebihan, cara penggunaan & buatan mana saja 

Persoalan saya : kenapa sesetengah orang melayu kita suka boikot produk melayu sedangkan ada produk buatan malaysia yang bagus, tanpa merkuri, kandungan di jaga, buatan tangan orang islam. 

Dan 

Kenapa mereka beranggapan produk IMPORT bagus, sedangkan kandungan mereka kita tak tahu . Bahan yang di gunakan tu halal atau tidak. Kilang mereka di sana jaga kebersihan ke tak.

๐Ÿ˜ 

Saya tak boikot produk import. 
Cuma saya pelik sikap sesetengah orang kita yang benci betul dengan namanya 'LOCAL PRODUCT'

#copypaste
#luvskiinz
#bestgiler
#supportproduktempatan



Kmal percaya 100% local produk .. sama2 kita bangunkan produk keluaran tempatan.

Ini kesan amalkan local produk.. yang pasti kita akan guna lamakan produk skincare so..seeloknya kita gunakan produk yg terbaik.. local.. mesra wuduk..mesra solat.. guna tanpa was2.. dan kita puas.

Saturday, 25 February 2017

ADVANCED CLEANSER SKIINZ

Assalamualaikum..

Pagi ini.. subuh2 kmal buat lagi seperiuk Nasi Lemuni.. untuk sarapan kami ramai2 di ofis.. dapat jugak separuh untuk rumah.. kawan2 lain pakat bawa lauk2 ..

Bangun awal2 sebelum subuh muka tetap segar... nasib la ada SKIINZ..

Nak cerita sikit.. Apa kebaikan yg kmal dapat dgn Pencuci ini baca di ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
..
APA BESTNYA ADVANCED CLEANSER SKIINZ..
Bestnya Advanced Cleanser SKIINZ.....
Membuang kesan kotoran di muka a.k.a membersih secara memdalam! ๐Ÿ˜ฎSo, bersihkan muka yg bermake up guna super duper best ini tau!
❤️ Kulit akan
๐ŸŒธLebih halus
๐ŸŒธ Lebih lembut
๐ŸŒธ Lebih anjal
๐ŸŒธ Lebih cerah
๐ŸŒธ Lebih bersih sehingga kedalam
BAHAN PENTING
๐ŸŒธ Apples Triple Stem Cell
๐ŸŒธ Vitamin E
๐ŸŒธ Vitamin C
 Paling penting, langsung tidak berminyak serta bebas MERCURY dll..
Anda perlu try Advanced Cleanser SKIINZ yang bau APPLE ini ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ


Nak 

** Nota: untuk maklumat SKIINZ lebih detail klik di page Amal Biz atau FB Amal Hayati.

Boleh dibeli secara loose tapi jika beli secara set atau COMBO.. lagi berbaloi.. dapat jimat hampir 100 lebih tau..


Thursday, 16 February 2017

SKIINZ BEBAS BAHAN KIMIA BAHAYA

Ada yang tanya, kenapa muka saya naik jerawat lepas pakai SKIINZ?? ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

Jawapan, 

kulit yang pernah terdedah dengan produk chemical once bertukar kepada produk SKIINZ memang akan berlaku perubahan.๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“
Contoh; naik jerawat, kering n mengelupas
Pesanan, jangan cepat gelabah, jangan cepat stress atau terkejut. Kulit awak sedang bertindak balas dengan produk SKIINZ.๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š
Teruskan seperti biasa, inshaAllah jerawat akan hilang. Jangan stop secara mengejut.
Lagi satu, jika baru stop dari produk berkimia, pastikan kulit bebas dari apa apa produk atleast 1 week, then boleh terus gunakan produk SKIINZ.
Sayangi kulit dengan mengguna produk SKIINZ BEBAS BAHAN KIMIA BAHAYA..

PM saya Amal Hayati 

#luvSKIINZ
#AppleTripleStemCell
#bestgiler
#IAmAmal




Tuesday, 14 February 2017

Menu Thari hingga Petang

Assalamualaikum sahabat semua,..

Menu hari ni masak bahan apa yang ada dalam petisejuk.. main campur je masa buat stirfry vege ni.
Buatkan fov arash Sambal Ikan Bilis dan fov ayoi masak tempoyak.. cari ikan tak jumpa buat je la masak lemak tempoyak dengan ayam..
Menu petang ..beli Laksa Penang dan goreng Risoles frozen baki buat baru-baru ni...

Stirfry Mix Vege

MASAK LEMAK TEMPOYAK AYAM

Bhn2

1/2 ekor ayam..bersihkn dgn asam jawa..cuci n toskn
2 batang serai..ketuk
5 sdb tempoyak..ikut selera mngikut bnyk mn kuah n kepekatn
1 helai daun kunyit..siatkn atau daun kesum..ikut suka
garam secukup rasa
secubit gula (kk noly x letak pun)
air secukupnya

Bhn Blend/Tumbuk
10 biji cili padi (kepedasan ikut selera sndiri)
1 cm kunyit hidup
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara2
-masukkn bhn blend, tempoyak n air dlm periuk..n msk atas api sederhana
-setelah kuah mendidih, masukkan ayam,serai n reneh atas api sehingga ayam hampir masak
-tambah garam n air jika perlu dan kemudian masukkn daun kunyit/daun kesum
-biarkn seketika..seimbangkan rasa.. sedappppp hingga menjilat jari



Sambal Ikan Bilis



Habis cerita makan2 jom layan cerita produk kesayangan kmal.. dah masuk bulan kedua tapi set skincare SKIINZ comey terutama serum baru habis.. cleancer masih ada berbaki banyak lagi.. kira jimatkan... jika dihitung 2 set SKIINZ boleh guna lebih 3 bulan lebih.. kulit muka pun banyak ada perubahan... kmal lebih suka BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT dengan SKIINZ .. dari dapat kesan 3 hari dah putih dah glowing dan hilang semua.. huh takut.. jenis ni nnt kesan dia jangka masa panjang nnt boleh rosak kulit muka.. 


Cantik tak.. bekas comey senang nak bawa ke ofis atau travel.. penggunaan hanya 2 jenis sahaja Cleancer dan Serum. 2 kali sekali.. semua produk SKIINZ ada APPLETRIPPLESTEMCELL tunggu kesan dalam tempoh paling cepat 14 hari pengguna tapi kena konsisten ya.. 


Jika berminat detail2 lebih lengkap segala testimoni ada di FB dan Page kmal.. sila klik kat atas tepi kanan blog.. lagi senang comment kat situ sbb jika comment dr blog ni jarang kmal nak tengok..
Sapa nak ada FREE GIFT bukan seperti dalam gambar ni je.. ada lagi FREE GIFT nak bagi selagi promo tu tak habis.
Boleh PM Kmal atau Wsap 013-5939468 satu Malaysia, Sabah, Sarawak dan Singapore kmal boleh poskan hingga depan pintu rumah siap kmal akan guide semua cust2 sampai cantik.. 

1 Set Skincare SKIINZ terdiri
Advanced Cleanser
Advanced Serum
RM 169.00 tidak termasuk kos postage

Manfaat SKIINZ Triple Stem Cell SKINCARE Membuat Awet Muda...
Triple stem cell pada awalnya dilakukan untuk menangani masalah kulit..
Sehingga boleh dikatakan,ini pada dasarnya bersifat regeneratif. Artinya, sel yang lama dan rosak, mampu memperbaiki sel-sel kulit yang mengalami degeneratif mahu pun kerosakan dan membantu membangun sel kulit baru. Disahkankan oleh doktor yang membuat kajian mengatasi masalah-masalah kulit.
Berapa lama sel punca bekerja, pada masing-masing individu tidak sama. "Untuk luka parut, misalnya, kesanya dapat dilihat perbaikan setelah lebih 3 bulan. Untuk jerawat batu kesanya bergantung tindak balas dari diri sendiri.
Untuk masalah Jeragat kesan dan tindak balas ats 3 bulan juga..Sangat penting guna kan products skiinz skincare dengan konsisten utk dapat kesan yang baik.....


Friday, 10 February 2017

Nasi Lemuni..Menu Orang Kampung

Assalamualaiku warahmatullahiwabarakatu,

Hari ni buat apa.. hari ni lewat sikit masak.. sbb anak2 pakat turun lewat.. makan pagi jadi makan nak masuk tengahari.. ayoi yg sulung tu..tgh practikal..masuk keja lewat sikit.. bila jadi macam ni mulakan malas nak masak awal2..duduk siang ambil pucuk lemuni.. jadi lepas zohor baru start masuk dapur.. tung tang..tung tang..siap le 
Nasi Lemuni
Sambal Bilis Kentang
Ikan Gelama Masam Goreng
Ulam Timun..
Kul 3.30 baru bolaeh makan..

Sapa nak resepi..cara kmal le..
Nasi Lemuni Noxxa Amal

5 pot beras dibasuh..tos
5 gengam daun lemuni 
dikisar halus dgn sedikit air dan ditapis
1 1/2 kotak 
air ditambah ikut paras spt masak nasi
Bawang merah 4 biji hiris
Halia 2" hiris
1 sb halba
1 sb lada hitam biji
daun pandan
sedikit garam

 caranya:
Dlm inner noxxa masuk beras, santan dan air ikut paras spt masak nasi.
Masuk bawang, halia, halba, lada hitam dan daun pandan
dan sedikit garam.
HP 7 minit, lepaskan steam hingga habis
buka gaul nasi sebati.
Tutup.. steam 3 minit.. siap

Makan dgn 
Ikan Gelama masam goreng
Sambal Ikan bilis
telor rebus..lupa buat
timun.

Menu ni hadap sampai makan malam.. jadi lega.. tak payah fikir nak masak-masak lagi sbb nak relek kepala otak ni.. satgi nak live coaching dgn fonder SKIINZ..nak timba ilmu banyak2 .. kmal,nak guide cust2 tersayang dengan ilmu di dada.. senang nanti nak respon dgn cust.
Bercakap tentang SKIINZ.. Raya tak lama lagi..sahabat2 nak cantik tak.. 
Kita raya bulan 6, so mai PM kmal laju di FBklik je FB, ada kat tepi sebelah kanan tu.. jika dalam 2 atau 3 ni start mula pulihkan wajah dgn set Skincare SKIINZ.. InsyaAllah raya nnt boleh selfie sakan dgn kulit wajah yg bersih, cerah, gebu, anjal, bebas jeragat, jerawat ..siap glowing. Nak ke tak nak.. Jom Kmal guide sampai cantik..

Guna Noxxa je.. HP 7 STEAM3 siap



Jom kita pakat cantik pada hari raya nnt.. boleh PM kmal untuk mengetahui sebarang detail.