You follow I follow

Saturday, 15 November 2014

Spaggeti Meetball

Throwback
Kenapa byk update cerita lama.. sbb tuan rumah tak sempat nak update tiap2 hari hehe..
Tak pa la kan.. janji blog ni masih bernyawa dgn gambar2 makanan dan xtvt kmal sekeluarga..

Buatkan Spaggeti meetball ni sbb ada lebihan homemade meetball dlm freezer.. setakat tambah pi beli salad ja.. dressing kocak ja campuran bahan apa yg ada di dapur yang penting bahan utama untuk dressing mesti ada.. olive oil, lemon, madu dan lada hitam.. siap.. dressing untuk salad yg
simple..

Sementara anak2 ada.. ayoi dan arash masih dlm cuti sem.. arash dlm 2..3 hari lagi dah nak masuk KMKN.. tahun depan nampaknya ambik degree kena la berjauhan dgn mama.. sbb kampus yg ada di KL ja.

Dalam cuti sem.. pandai pulak cari duit.. ikut paksu join jadi urusetia ptandingan Muaythai sedunia di Langkawi.. lumayan jugak bawa balik gaji utk 2 minggu danlumayan jugak depa shooping choc di Langkawi..

Spaggeti Meetball




Malas nak taip Ini kmal CP dr enrty sebelum ini utk resepi meetball.

 Homemade Daging Burger/Meetball

500gm daging kisar Ramly
100gm bawang holland (potong dadu)
50gm serbuk roti
1 biji telor
2 sdb worcestershire lea & perins
1/2 sdk lada hitam
1/2 sdk lada sulah
2 gengam daun sup/ketumbar (hiris)
Garam secukup rasa.

Caranya :
Gaul semua.. bentuk bulat leper.. ble terus guna atau ble frozen.

* resepi ni boleh dibulat2 untuk buat meetball.. ini kmal buat
separuh daging burger separuh meetball dan frozenkan.


Kmal namakan diet salad sebab dressing salad ni tak guna mayonis
atau apa2 lemak..

Bahan Dressing:utk semangkuk salad
3 sudu besar minyak zaiton,
1 sudu besar madu
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar jus lemon
sedikit garam

Masukkan semua bahan dressing dlm botol kecil(kmal guna botol terpakai
yg dah dicuci bersih spt botol nescafe), goncang(ayat org utara) sebati,
tuangkan atas salad dan digaul sebati. Kmal suka gak letak sedikit mustard.


 Moga impian arash tercapai..


ini gambar yang paksu tag kat kmal.. sbb tahu mamanya rindukan hero2 ni.




Tuesday, 11 November 2014

Nasi Mandy Ayam jamu ofismate



Assalamualaikum..
Throwback..
Jamuan raya khas untuk kawan2 ofis.. kebetulan masih cuti lepas balik kg..
saja call kawan2.. mai rumah.. ingat nak buat simple2 ja.
Pagi kul 8.00 dah ajak hero2 jd bodyguard utk bawa barang2..
tanpa dirancang.. mejadi jugak buat pertama kali cuma buat sendiri Nasi Mandy.
Kul 12.oo terpacak siap semuanya selepas bersilat seorang diri didapur.
Sesiapa nak resepi  sila ke blog azie.. kmal ambik dari situ siap ada step by step lagi.

Hemm.. apa menunya..
Nasi Ayam Mandy
Side dishnya salata, sos cilinya
Seafood Olio
Salad dengan simple dressing
Kek Keju Leleh dan Kek Victoria Sandwish

Alhamdulillah dapat jamu semua kaum hawa satu ofis datang. Tuan rumah siap hidang
Nasi Mandy dalam talam lagi supaya dapat mengeratkan kan siratulrahim.. makan ramai2
dalam satu talam.






Tuesday, 4 November 2014

Homemade Creamy Tomato Soup



Satu lagi menu starter yang kmal suka.. jatuh cinta dengan soup tomato ni masa first time
rasa di Manth Fish Market,, balik cari kat mr google.. jumpa resepi ni dan memang tidak
menghampakan.. bahan-bahan pun simple ja.. kebanyakan ada dlm stok di rumah.

Bahan-bahannya:




Ingredients
2 tablespoons olive oil*
2 large onions, chopped*
4 cloves garlic, chopped*
1 28-oz. can whole peeled tomatoes (or fresh tomatoes)*dlm 8 biji besar
salt and pepper*
Bertanda * tomoto potong bulat kasar dan lain2 campur sekali grill dlm magic pan atau oven dlm 10minit
3 1/2 cups low-sodium chicken broth or vegetable broth( 2 kiub ayam)
salt and pepper secukup rasa
½ biji bwg besar dan 2 biji bwg putih utk tumis
Olive oil

Directions
Heat the oil in a large saucepan over medium-high heat. Add the onions and garlic and cook, stirring often, until softened, 5 to 7 minutes.


Add the tomatoes (with their juices)dan semua bahan yg digrill, kuib, thyme and 1/2 teaspoon each of salt and pepper. Simmer, stirring occasionally, until slightly thickened, about 15 to 20 minutes. 


Working in batches, in a blender, puree the mixture until smooth. 


Serves 4.
*** kmal tambah susu sikit agar soup ni creamy.




My qaseh.. satu lagi produk solarisss untuk kaum lelaki.. Qaseh Kekanda..
Hubby dan anak2 kmal semua amalkan produk ini.