You follow I follow

Tuesday, 17 November 2015

Dating dgn myhero di Blackwood

Assalamualaikum..  hemm tengok kopi kat bawah ni terus lapar kopi.. ini masa keluar beli barang dapur dengan hero ketiga.. alang2 berdua je.. ajak la hero teman mama minum kopi kat sini.. first time masuk.. kopi terbaik.. tapi menu2 lain termasuk salad yg order tak masuk selera tekak.. lepas ni kalau singgah sini layan kopi je kot.

Kopi ..dengan baunya terbaik.

mamanya layan kopi dan salad je



 hero layan kopi blend dgn chicken grill.. rasa x berapa kick..


sempat beli flaxseed untuk buat roti.. yg low cab..

Tuesday, 20 October 2015

JJCM Hot Mas Sungai Petani

Assalamualaikum,
Lama tak bersiaran.. maaf ye.. sbb kesibukan sikit..
Throwback balik.. ye.. kalau di Sungai Petani.. tempat makan yang mesti singgah
kat sini la.. Hot Mas .. restoren ni dekat je dengan Swiss In Hotel..

Kali ni singgah masa.. otw balik dari Cameron Highland.. anak2 siap tak nak singgah
mana2 sebab nak simpan perut.. nak makan kat sini..

Menu fov kmal yang ni

Terbaik Nasi Goreng Kambing.. ble makan 2 orang.


Ini Chicken Chop

Lamb Chop fov Azim Muiz.. pergi mana2 mesti lamb je dia order



Sunday, 4 October 2015

Spaggeti je

Assalamualaikum..
menu simple utk makan malam.. mood mula2 kelaut bab nak masak sebab oven rosak..
tapi nasib ad ahero penyelamat.. terus mai mood rajin untuk siapkan makan malam.. Spaggeti ja.. letak jugak sosej koktail .. sebab anak dara sorang ni suka meratah..





Wednesday, 9 September 2015

Menu campur2

Assalamualaikum,

Menu hari ni..
Tengahari Nasi dan Lauk ..salah satu fov satu keluarga sambal udang petai

Sambal Udang Petai

Lepas ja selesai masak lauk tengahari terus perap lamb.. anak2 ada semua minggu ni.. jadi kmal buat makan hebat la sikit.. selalu tersenyum ja bila tiap kali anak2 nak balik semua ke kampus.. ayat anak2
"tkasih ma masak sedap2.. belanja makan sedap2".. puas hati mama bila anak2 suka..

Ini yang sempat buatkan untuk anak.. Lamb chop dan salad simple2 ja..

Lamb Chop



Throwback - Menu Ramadhan 18

Assalamualaikum,

Lauk fov ni.. Daging Goreng Kunyit .. letak kentang , bawang banyak.. kena dengan nasi panas..hemm..ble tambah..Kmal kalau buat daging macam ni selalu suka letak rempah2 sup sedikit baru rasa terangkat sikit.. masa dah kering pecah minyak tu.. baunya.. terus buat perut lapar.

Daging Goreng Kunyit

Daging Goreng Kunyit
Bahan2
*1/2 kilo daging hiring nipis sesuai untuk digoreng
*kisaran bawang dan halia dlm 2 sudu besar
*rempah sup.. homemade yg kmal sangai dan kisar dlm 1 sb
*garam, lada hitam dan serbok kunyit
Kentang, cili merah dan bawang besar

Masukkan bahan bertanda * dan perap dlm sejam
Panaskan minyak.. masuk bahan bertanda tadi.. kacau.. masukkan air dlm 2 cwn biar hingga kering dan naik minyak dan daging empuk..  masukkan kentang.. bila kentang dah empuk masukkan cili dan bawang yg dipotong bulat.. siap..

Ok.. kuih keria kmal buat sendiri.. yang beli hanya cucur udang je.


Sunday, 30 August 2015

Brownies Kedut

Assalamualaikum,

Musim brownies kedut melanda.. kmal pun tak lepas peluang.. sempat buat untuk tempahan cust.
Buang lagi sebiji untuk food testing doorgift..
Sambil tu siapkan jugak tempahan pavlova yg last minit order..

Brownies Kedut

Resepi Chewy Fudgy Brownies/ Brownies Kedut
Bahan2
250gm dark chocolate (beryls dark compound)
120gm butter
140gm all purpose flour (tpg gandum pun boleh)
30gm cocoa powder
1 tsp baking powder
3 biji telur saiz A
230gm brown sugar (dark brown sugar pun boleh)
1 tsp esen vanila
secubit garam
bancuhan 1sudu kecil nescafe dan 2 sudu besar air panas (*optional saya suka rasa aroma nya)
** nota tambahan - jika nak letak almond, walnut,atau choco chip ... bakar dulu almond/walnut n campur dlm adunan
** begitu juga kalau nak topping - almond n walnut bakar dulu then baru tabur atas adunan sebelum bakar...
Caranya
1. Panaskan oven 170c selama 10-15 minit ... Gliss permukaan loyang
(8x11) atau (10x10) dengan sedikit butter serta letakkan baking paper
pada loyang serta gliss kan juga dgn butter
2. Chocolate masakan dicairkan dgn kaedah double boil setelah mencair
masukkan butter . biarkan kedua2nya larut dan tutup api serta sejukkan.
3. Ayak all purpose flour/tpg gandum, cocoa powder serta baking powder
dalam satu bekas. ketepikan
4. Dalam bekas yang lain pula pecahkan telur , masukkan brown sugar,
esen vanila beserta bancuhan nescafe. Kacau sebati dan gula larut
menggunakan hanya hand whisk. kacau agak2 dlm 2@3 minit sahaja
5. Kemudian tuangkan adunan chocolate masakan ke dalam adunan telor
dan kacau sebati
6. Masukkan sedikit demi sedikit bancuhan tepung ke dlm adunan
tadi...kaup balik sehingga sebati
7. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah digliss dengan butter..ratakan
permukaan adunan
8. Bakar adunan suhu 170c selama 40-45 minit atau hingga masak. Jangan
terlalu lama nanti brownies terlalu kering... setelah masak tempohnya
buka sedikit pintu oven biarkan brownies dlm 10-15 minit dlm oven.
kemudian baru dikeluarkan dan potong brownies waktu ia masih
panas...SELAMAT MENCUBA

Brownies Kedut 8" x 11" RM50.00

Ini Pavlova tempahan cust.
sapa nak order ble
mcm dlm pic 1 layer 9" RM70
Mini Pack RM15.00

Bpleh tengok lebih detail di page Amal Homemade Biz klik je .. ada kat sebelah kanan tu.. no hp semua ada..
Brownie Keduts 400 gm coklat kompound - potong kasar 150 gm mentega 100 gm gula perang 100 gm gula kastor 4 biji telur 1 sdk perasa vanila 100 gm tepung naik sendiri* 30 gm serbuk koko* - *satukan dan ayak Cara-caranya.. Dalam mangkuk stainless steel, satukan coklat kompound dan mentega. Cairkan adunan dengan kaedah 'double boiler'. Tutup api dan angkat. Dalam mangkuk lain, satukan pula gula perang, gula kastor, telur dan perasa vanila, gaul sebati. Tuang dalam mangkuk adunan coklat dan gaul sehingga kesemua adunan rata dan sebati. Masuk sedikit demi sedikit adunan tepung dan gaul rata. Sediakan loyang bersaiz 10 x 10 inci, lapik kertas minyak dengan melebihkan sehingga paras ketinggian loyang. Ini supaya senang untuk ditarik keluar dari loyang dan oles sedikit mentega. Tuang dalam loyang dan ratakan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 160C selama 30 minit atau mengikut kesesuaian oven masing-masing. Tutup suis oven, biarkan brownies dalam oven dengan pintu terbuka selama lebih kurang 15 minit. Keluarkan dan potong mengikut pilihan anda. Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ
400 gm coklat kompound - potong kasar 150 gm mentega 100 gm gula perang 100 gm gula kastor 4 biji telur 1 sdk perasa vanila 100 gm tepung naik sendiri* 30 gm serbuk koko* - *satukan dan ayak Cara-caranya.. Dalam mangkuk stainless steel, satukan coklat kompound dan mentega. Cairkan adunan dengan kaedah 'double boiler'. Tutup api dan angkat. Dalam mangkuk lain, satukan pula gula perang, gula kastor, telur dan perasa vanila, gaul sebati. Tuang dalam mangkuk adunan coklat dan gaul sehingga kesemua adunan rata dan sebati. Masuk sedikit demi sedikit adunan tepung dan gaul rata. Sediakan loyang bersaiz 10 x 10 inci, lapik kertas minyak dengan melebihkan sehingga paras ketinggian loyang. Ini supaya senang untuk ditarik keluar dari loyang dan oles sedikit mentega. Tuang dalam loyang dan ratakan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 160C selama 30 minit atau mengikut kesesuaian oven masing-masing. Tutup suis oven, biarkan brownies dalam oven dengan pintu terbuka selama lebih kurang 15 minit. Keluarkan dan potong mengikut pilihan anda. Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ

Wednesday, 29 July 2015

Menu Ramadhan 16

Throwback Menu Ramadhan 16

Buat
Asam Pedas atau org kedah panggil pindang ikan
Sotong Goreng Kunyit
Sambal daging tetel
Kangkung Goreng
Kuih popia dan samosa lebihan yg difrozen.
Menu kmal mee kari



Tuesday, 28 July 2015

Menu Ramadhan 14 dan 15

Trowback.. Menu Ramadhan 14 dan 15  sekali harung.. sbb buat Butter Chicken 2 hari berturut.. atas permintaan anak2..

Butter Chicken
Butter Chicken

Bahan untuk perap
ayam boneless
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk kari
1 biji telur

Bahan menumis
2 sudu besar mentega
1 biji bawang besar dadu
2 ulas bawang putih cincang
2 biji cili padi
2 tangkai daun kari segar
1/4 cawan susu cair
garam gula secukup rasa dan lada sulah
secubit pati ayam atau secukup rasa

Cara membuatnya
1. Perap ayam minima 1 jam 2 .
2. Panaskan kuali, cairkan mentega
3. bawang besar dadu, bwg putih,cili padi dan daun kari hingga naik bau
4. Tuangkan susu cair dan diikuti bahan-bahan lain 5. Masak hingga kuah agak memekat dan 

sesuaikan rasa

Disebabkan kmal x makan nasi waktu berbuka.. kmal rebus je pasta Angel Hair.. makan dgn butterchicken.. not bad.. boleh buat lg mcm ni.

Pasta Angel Hair dgn sos Butter chicken

Hari ke 15 buat lagi Butter Chicken, lauk lain  buat Asam Pedas daging Tetel, Sayur Kobis, cucur Jagung.. menu kmal beli je.. mee kari dot..





Menu Ramadhan 13

Throwback Ramadhan 13
Anak2 nak makan Nasi Ayam..
Nasi Ayam Set
Ayam Goreng Madu
 Tauge Kicap
Ayam Mentega/Chicken Butter
Cucur Keria dan Pie Tie


 
 
  
  
 

Monday, 27 July 2015

Menu Ramadhan 12

Menu Ramadhan 12.. buat apa  kali ni merajinkan diri buat Pie Tie.. kulit beli je.. sbb nak buat acuannya tak dak..

Lauk pulak buat gulai lemak udang dgn buncis dan keledek. sbb nak habiskan stok.
Ayam masak tauhu.. tak sempat nak snap pic satu satu..
Broccoli Bawang Putih my fov..
Kuih Samosa dan popiah..aduhh ..ini hari rajin tau.. penuh meja. tapi buat untuk frozen sekali.


Gaya puteri Mia.. sebelum berbuka