You follow I follow

Wednesday, 29 July 2015

Menu Ramadhan 16

Throwback Menu Ramadhan 16

Buat
Asam Pedas atau org kedah panggil pindang ikan
Sotong Goreng Kunyit
Sambal daging tetel
Kangkung Goreng
Kuih popia dan samosa lebihan yg difrozen.
Menu kmal mee kari



Tuesday, 28 July 2015

Menu Ramadhan 14 dan 15

Trowback.. Menu Ramadhan 14 dan 15  sekali harung.. sbb buat Butter Chicken 2 hari berturut.. atas permintaan anak2..

Butter Chicken
Butter Chicken

Bahan untuk perap
ayam boneless
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk kari
1 biji telur

Bahan menumis
2 sudu besar mentega
1 biji bawang besar dadu
2 ulas bawang putih cincang
2 biji cili padi
2 tangkai daun kari segar
1/4 cawan susu cair
garam gula secukup rasa dan lada sulah
secubit pati ayam atau secukup rasa

Cara membuatnya
1. Perap ayam minima 1 jam 2 .
2. Panaskan kuali, cairkan mentega
3. bawang besar dadu, bwg putih,cili padi dan daun kari hingga naik bau
4. Tuangkan susu cair dan diikuti bahan-bahan lain 5. Masak hingga kuah agak memekat dan 

sesuaikan rasa

Disebabkan kmal x makan nasi waktu berbuka.. kmal rebus je pasta Angel Hair.. makan dgn butterchicken.. not bad.. boleh buat lg mcm ni.

Pasta Angel Hair dgn sos Butter chicken

Hari ke 15 buat lagi Butter Chicken, lauk lain  buat Asam Pedas daging Tetel, Sayur Kobis, cucur Jagung.. menu kmal beli je.. mee kari dot..





Menu Ramadhan 13

Throwback Ramadhan 13
Anak2 nak makan Nasi Ayam..
Nasi Ayam Set
Ayam Goreng Madu
 Tauge Kicap
Ayam Mentega/Chicken Butter
Cucur Keria dan Pie Tie


 
 
  
  
 

Monday, 27 July 2015

Menu Ramadhan 12

Menu Ramadhan 12.. buat apa  kali ni merajinkan diri buat Pie Tie.. kulit beli je.. sbb nak buat acuannya tak dak..

Lauk pulak buat gulai lemak udang dgn buncis dan keledek. sbb nak habiskan stok.
Ayam masak tauhu.. tak sempat nak snap pic satu satu..
Broccoli Bawang Putih my fov..
Kuih Samosa dan popiah..aduhh ..ini hari rajin tau.. penuh meja. tapi buat untuk frozen sekali.


Gaya puteri Mia.. sebelum berbuka




Sunday, 26 July 2015

Menu Ramadhan 11

Throwback..
Menu Ramadhan 11.. buat kuih orang tua lagi.. kali ni buat pulut sekaya.. firsttime buat.. kira ok la
rasapun senap.. tepati citarasa.. screenshot ja tgk resepi..

Pulut Sekaya

Lauk pulak buat Paprik Campur.. lebur ja apa yang ada ..





 Selain Keowteow Goreng tambah lagi lauk sayur sawi

nampakkk.. tangan mia yang tak sabar.. itu je.. alhamdulillah..




Resepi Pulut Sekaya .. kmal screen shot je..

Menu Ramadan 10

Throwback Ramadhan 10
Kali pertama singgah bazar ramadhan kat stadium.. teman anak2 beli air ja..
tapi bila terjumpa benda ni terus beli..sbb suka sangat...apa kena nama Miang Kum..


Balik masak lauk Sambal Bilis Kentang ja..

Sayur Kobis.. biasa la fov anak2

Kmal ratah ni.. nyaman tekak.. pedas, manis, lemak masih semua ada..

Wednesday, 22 July 2015

Menu Ramadhan 9

Throwback Menu Ramadhan 9

Buat Popia. selebihnya dapat jugak frozen


Air ni tgk dari blog azlita ocean blue

Bihun lagi.. ini yg cepat habis pun





Macam biasa jika ambik kanji.. maka kena lah buat lauknya sekali

Resepi popia screen shot je..

Menu Ramadhan 8

Throwback Menu Ramadhan 8
Sirap Selasih Nata D Coco letak soda sikit..
Ayam Masak Tauhu fov hubby
Sayur Bayam fov anak2
Laksa Penang kmal punya.. terbaik..
Kuih2 beli je








Menu Ramadhan 7

Throwback Menu Ramadhan 7

Kanji
Lauk Kanji .. buat lagi tapi kali ni ada daging.. lagi umhhh sedapp.. bertambah2 kanji makan.


Lebihan tauhu buat mix vege je.. campur ja apaja sayur yang masih ada,.. nak jimat kan..
kalau boleh memang tak nak keluarkan belanja untuk beli juadah atau lauk berbuka.. buka masak apa yg ada sampai clear petiais.. baru beli bahan2 masak yang baru.

Ini Baki satu tawpawe homemade sardin yang di frozen sebelum puasa lagi..