Dah 20 hari berpuasa.. kejap ja dah nak raya.. aduh.. tempahan kuih
baru 30% siap.. banyak lg tu..
K..k.. ikut tajuk ye.. sapa..sini yang nak resepi Kobis Goreng Kicap..
kmal buat ini sebagai lauk berbuka.. kena pulak jiran hantar set nasi dagang..
Resepi ni walaupun mudah dan mungkin ada yang berkata sayur goreng kicap pun
nak masuk blog, kmal tetap nak jugak.. sbb ini fov kmal dan anak2.. makan nasi panas2
ada lauk ni dan satu lagi sambal telor pecah.. fuhh.. boleh bertambah-tambah nasi.
Tujuan kmal masukkan ini jugak untuk rujukan anak-anak dan teman yang tak dak
idea untuk memasak sayur..
KOBIS GORENG KICAP
KOBIS GORENG
KICAP
BAHAN-BAHAN
1/2
biji kobis
2 Biji
cili merah*
3 biji
bawang merah*
2 Biji
bawang putih*
segenggam
ikan bilis/ udang kering*
( rendam
sebentar)
Kicap
manis/ masin secukup rasa.
Lada hitam
sedikit
CARA
MENYEDIAKAN
1. Potong
kobis cuci dan tos.
2. Hiris bahan yang bertanda *
3.Tumis
bahan yang dihiris dgn sedikit minyak( anggaran 3 sudu besar)
hingga
kekuningan/agak garing.
4.Masukkan
kobis dan gaul rata.
Tuangkan sedikit kicap manis dan sedikit lada hitam.
5. Jangan
masak kobis terlalu lembik kerana ia akan lebih sedap bila masih ada
keranggupan nya.
Satu lagi fov kmal sekeluarga
Sambal Telor Pecah.. perkara wajib buat sambal ni.. telor kuning kena dlm keadaan
goyang2 lagi .. tak suka yang dah keras..
best ni ... sat nak buat untok bersahur nanti ... semua bahan ada kat rumah
ReplyDeletetq kmal...sgt membantu di kala mati akal nk masak apa..hihi
ReplyDeleteSama2.. selamat mencuba
ReplyDelete