You follow I follow

Saturday, 15 November 2014

Spaggeti Meetball

Throwback
Kenapa byk update cerita lama.. sbb tuan rumah tak sempat nak update tiap2 hari hehe..
Tak pa la kan.. janji blog ni masih bernyawa dgn gambar2 makanan dan xtvt kmal sekeluarga..

Buatkan Spaggeti meetball ni sbb ada lebihan homemade meetball dlm freezer.. setakat tambah pi beli salad ja.. dressing kocak ja campuran bahan apa yg ada di dapur yang penting bahan utama untuk dressing mesti ada.. olive oil, lemon, madu dan lada hitam.. siap.. dressing untuk salad yg
simple..

Sementara anak2 ada.. ayoi dan arash masih dlm cuti sem.. arash dlm 2..3 hari lagi dah nak masuk KMKN.. tahun depan nampaknya ambik degree kena la berjauhan dgn mama.. sbb kampus yg ada di KL ja.

Dalam cuti sem.. pandai pulak cari duit.. ikut paksu join jadi urusetia ptandingan Muaythai sedunia di Langkawi.. lumayan jugak bawa balik gaji utk 2 minggu danlumayan jugak depa shooping choc di Langkawi..

Spaggeti Meetball




Malas nak taip Ini kmal CP dr enrty sebelum ini utk resepi meetball.

 Homemade Daging Burger/Meetball

500gm daging kisar Ramly
100gm bawang holland (potong dadu)
50gm serbuk roti
1 biji telor
2 sdb worcestershire lea & perins
1/2 sdk lada hitam
1/2 sdk lada sulah
2 gengam daun sup/ketumbar (hiris)
Garam secukup rasa.

Caranya :
Gaul semua.. bentuk bulat leper.. ble terus guna atau ble frozen.

* resepi ni boleh dibulat2 untuk buat meetball.. ini kmal buat
separuh daging burger separuh meetball dan frozenkan.


Kmal namakan diet salad sebab dressing salad ni tak guna mayonis
atau apa2 lemak..

Bahan Dressing:utk semangkuk salad
3 sudu besar minyak zaiton,
1 sudu besar madu
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar jus lemon
sedikit garam

Masukkan semua bahan dressing dlm botol kecil(kmal guna botol terpakai
yg dah dicuci bersih spt botol nescafe), goncang(ayat org utara) sebati,
tuangkan atas salad dan digaul sebati. Kmal suka gak letak sedikit mustard.


 Moga impian arash tercapai..


ini gambar yang paksu tag kat kmal.. sbb tahu mamanya rindukan hero2 ni.




No comments:

Post a Comment