Sunday 22 July 2018

Menu Raya Express

Dari Kampung n.9 bertolak balik jam 10 mlm sampai asetar jam 5 pagi.. lepas subuh sambung tidur.. tiba2 dpt wsap ada tetamu nak datang terus bangun ..fikir nak masak apa uk tetamu.. bahan dapur byk tak beli lagi.. buat ja apa yg ada .. minta anak bujang pergi kedai belikan sayurkobis..fishkek dan fishball.. ada lebihan daging kisar dlm freezer kmal goreng je la Bihun ala2 Bihun Hailam..

Bihun Hailam

Jom tengok resepi

Bihun Goreng Hailam

Bahan-bahannya:
bawang putih dalam 5ulas, 
bawang merah 6biji, 
daging kisar dalm 3 sudu besar (ini daging kisar yg lebihan frozen utk buat kuih cara) , 
lada hitam 3sudu besar, 


Udang, sotong,ayam,daging..ikut mna yang ada (kmal guna fishball dan fishkek ja)
Minyak utk menumis
serbok pati ayam 3sb
kicap cair 2sb
Kobis, carot, sawi dipotong
Bihun sebungkus direndam dulu.
Minyak Bawang Putih 2sb..option ya.. ni sbb kmal suka letak..baru rasa ada chinese style sikit

Caranya:
Panas minyak, masuk bahan hiris , masuk udang, sotong,ayam, daging, serbok pati ayam, kicap cair..gaul sebati masukkan bihun..jgn kerap kacau ye nnt bihun putus.. last masukkan sayur.. garam tak letak ye sbb pati ayam dan kicap dah masin. Makan dengan cili kicap.. (potong cili api..masuk cuka sikit dan kicap dan kicap cair..siap)


No comments:

Post a Comment