You follow I follow

Sunday, 1 September 2013

Egg Toast aka "Si Kodok Didalam Lubang"

Assalamualaikum,

Mari bersarapan pada hari minggu.. dengan Egg Toast homemade dari
Chef Aiman Mirdza.. hero kmal ni yg paling suka tolong kmal didapur,
suka bab hiris mhiris, kacau, alih atau terbalikkan apa yg tgh dimasak,
tukang rasa masakan mama.. dia ni la..

Baru ni .. Aiman buka tv tgk rancangan Chef Adik .. ada segmen
masakan.. menu roti tu dinamakan "Si Kodok Didalam Lubang"
wah.. bersungguh2 Aiman tengok.. dan belajar cara buat roti tu..
bila kmal tgk sampai habis.. rupanya Egg Toast.. elok jugak diberi
nama mcm tu.. boleh menarik minat.. budak2 nak mencuba .. resepi
dan cara buat yg simple.. semua anak2 boleh buat..

Ini hasil dari pembuatan Aiman di dapur.. ok la kan.. budak2 bru belajar

sepatutnya.. mcm ni le rupanya "sikodok didalam lubang"..

Untuk anak2.. cara membuatnya
- Ambil sekeping roti biasa atau wholemeal
- dipotong isi tengah2nya.. ikut suka nak bentuk bulat, 4 segi atau love.
  Aiman guna acuan bulat mama dia punya.. tekap ditengah.. dan buang isi
  roti yg tengah tu.
- Bakar roti tu sebelah sebelah atas pan..
- pecahkan telur dlm mangkuk asing.. JGN bg telur kuning pecah ye..
  bab ni Aiman minta tlg mama dia yg dah terror..
- tuang telur td dlm lubang ditengah roti tu.. tabur garam dan lada putih
  secukup rasa..
- Masak hingga agak2 telor tu dah suku masak dan goyang2..angkat
  makan bersama bakedbean..

Chef Aiman tengah beraksi.. di dapur..

No comments:

Post a Comment