You follow I follow

Sunday, 30 August 2015

Brownies Kedut

Assalamualaikum,

Musim brownies kedut melanda.. kmal pun tak lepas peluang.. sempat buat untuk tempahan cust.
Buang lagi sebiji untuk food testing doorgift..
Sambil tu siapkan jugak tempahan pavlova yg last minit order..

Brownies Kedut

Resepi Chewy Fudgy Brownies/ Brownies Kedut
Bahan2
250gm dark chocolate (beryls dark compound)
120gm butter
140gm all purpose flour (tpg gandum pun boleh)
30gm cocoa powder
1 tsp baking powder
3 biji telur saiz A
230gm brown sugar (dark brown sugar pun boleh)
1 tsp esen vanila
secubit garam
bancuhan 1sudu kecil nescafe dan 2 sudu besar air panas (*optional saya suka rasa aroma nya)
** nota tambahan - jika nak letak almond, walnut,atau choco chip ... bakar dulu almond/walnut n campur dlm adunan
** begitu juga kalau nak topping - almond n walnut bakar dulu then baru tabur atas adunan sebelum bakar...
Caranya
1. Panaskan oven 170c selama 10-15 minit ... Gliss permukaan loyang
(8x11) atau (10x10) dengan sedikit butter serta letakkan baking paper
pada loyang serta gliss kan juga dgn butter
2. Chocolate masakan dicairkan dgn kaedah double boil setelah mencair
masukkan butter . biarkan kedua2nya larut dan tutup api serta sejukkan.
3. Ayak all purpose flour/tpg gandum, cocoa powder serta baking powder
dalam satu bekas. ketepikan
4. Dalam bekas yang lain pula pecahkan telur , masukkan brown sugar,
esen vanila beserta bancuhan nescafe. Kacau sebati dan gula larut
menggunakan hanya hand whisk. kacau agak2 dlm 2@3 minit sahaja
5. Kemudian tuangkan adunan chocolate masakan ke dalam adunan telor
dan kacau sebati
6. Masukkan sedikit demi sedikit bancuhan tepung ke dlm adunan
tadi...kaup balik sehingga sebati
7. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah digliss dengan butter..ratakan
permukaan adunan
8. Bakar adunan suhu 170c selama 40-45 minit atau hingga masak. Jangan
terlalu lama nanti brownies terlalu kering... setelah masak tempohnya
buka sedikit pintu oven biarkan brownies dlm 10-15 minit dlm oven.
kemudian baru dikeluarkan dan potong brownies waktu ia masih
panas...SELAMAT MENCUBA

Brownies Kedut 8" x 11" RM50.00

Ini Pavlova tempahan cust.
sapa nak order ble
mcm dlm pic 1 layer 9" RM70
Mini Pack RM15.00

Bpleh tengok lebih detail di page Amal Homemade Biz klik je .. ada kat sebelah kanan tu.. no hp semua ada..
Brownie Keduts 400 gm coklat kompound - potong kasar 150 gm mentega 100 gm gula perang 100 gm gula kastor 4 biji telur 1 sdk perasa vanila 100 gm tepung naik sendiri* 30 gm serbuk koko* - *satukan dan ayak Cara-caranya.. Dalam mangkuk stainless steel, satukan coklat kompound dan mentega. Cairkan adunan dengan kaedah 'double boiler'. Tutup api dan angkat. Dalam mangkuk lain, satukan pula gula perang, gula kastor, telur dan perasa vanila, gaul sebati. Tuang dalam mangkuk adunan coklat dan gaul sehingga kesemua adunan rata dan sebati. Masuk sedikit demi sedikit adunan tepung dan gaul rata. Sediakan loyang bersaiz 10 x 10 inci, lapik kertas minyak dengan melebihkan sehingga paras ketinggian loyang. Ini supaya senang untuk ditarik keluar dari loyang dan oles sedikit mentega. Tuang dalam loyang dan ratakan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 160C selama 30 minit atau mengikut kesesuaian oven masing-masing. Tutup suis oven, biarkan brownies dalam oven dengan pintu terbuka selama lebih kurang 15 minit. Keluarkan dan potong mengikut pilihan anda. Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ
400 gm coklat kompound - potong kasar 150 gm mentega 100 gm gula perang 100 gm gula kastor 4 biji telur 1 sdk perasa vanila 100 gm tepung naik sendiri* 30 gm serbuk koko* - *satukan dan ayak Cara-caranya.. Dalam mangkuk stainless steel, satukan coklat kompound dan mentega. Cairkan adunan dengan kaedah 'double boiler'. Tutup api dan angkat. Dalam mangkuk lain, satukan pula gula perang, gula kastor, telur dan perasa vanila, gaul sebati. Tuang dalam mangkuk adunan coklat dan gaul sehingga kesemua adunan rata dan sebati. Masuk sedikit demi sedikit adunan tepung dan gaul rata. Sediakan loyang bersaiz 10 x 10 inci, lapik kertas minyak dengan melebihkan sehingga paras ketinggian loyang. Ini supaya senang untuk ditarik keluar dari loyang dan oles sedikit mentega. Tuang dalam loyang dan ratakan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 160C selama 30 minit atau mengikut kesesuaian oven masing-masing. Tutup suis oven, biarkan brownies dalam oven dengan pintu terbuka selama lebih kurang 15 minit. Keluarkan dan potong mengikut pilihan anda. Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ

No comments:

Post a Comment