Saturday 17 November 2018

Resepi Sandwish Kebab

Assalamualaikum,
Menu2 yang sempat buat utk lauk.. kmal guna rempah segera dari Naim Gulai Semilang.. ada rempah kurma, gulai, asam pedas, sambal ikan sumbat, rempah rendang semua sedap dan terbaik la.. ni Kurma guma rempah segera cuba tambah air kentang dan ayam ja..

Kurma Ayam

Ini yg ada dalam stol kmal

Telor Taucu

Ini makan Malam..buat Sandwish Kebab guna roti pita. dan daging burger
Sandwich Kebab
lupa nak simpan ..resepi.. buat dah lama..
SANDWISH KEBAB
BAHAN ROTI 
6 keping roti sandwich (mat guna Gardenia)
1 biji telur, pukul sedikit
Secukupnya serbuk roti, mat guna kaler kuning
BAHAN INTI 
2 keping daging burger, hancurkan
1 biji bawang holland saiz sederhana, cincang
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 keping hirisan halia, cincang halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 camca besar rempah kari daging
1 pokok daun sup hiris
1 camca teh kicap cair
1/3 cawan air
BAHAN LAIN 
Hirisan halus kobis
Hirisan timun
Hirisan tomato (tak letak sebab tak de)
Sos pilihan
CARA MEMBUATNYA 
UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, halia dan bawang putih hingga harum, masukkan rempah kari dan gaul rata. Tuang sedikit air dan kacau rata. Masukkan daging burger yang telah dihancurkan, kacau. Tuang baki air dan masukkan serbuk lada hitam dan kicap cair. Masak hingga kering, rasa dan jika ok matikan api. Masukkan daun sup dan gaul rata. Ketepikan.
UNTUK ROTI :- Ambil dua keping roti, tindihkan, kemudian canai hingga leper, potong bentuk bulat (mat tekan guna tupperware bulat saiz 4 inci), alihkan dan buat kaedah sama pada baki roti tadi. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Celup roti tadi dalam telur, kemudian golekkan atas serbuk roti sehingga bersalut. Goreng hingga kuning keemasan, masa ni roti akan melembung membentuk poket. Angkat dan toskan.
UNTUK ROTI POKET :- Belah dua roti tadi, kemudian kemaskan poketnya, susun timun, kemudian tomato dan kobis. Akhir sekali isikan dengan intinya, paip sos kegemaran dan hidangkan segera....

No comments:

Post a Comment