You follow I follow

Tuesday, 24 March 2015

Chicken Fajitas

Apa saja yang anak-anak nak makan selalu kmal akan usaha buatkan.. along sibuk nak makan wrap..
masa dia cuti semester sempat kerja di Shawarma.. ada gak bawa balik lebihan daging kebab.. kmal beli tortilla wrap.. siapkan bahan sampingan lain  .. sekejap ja dah jadi makan malam kami sekeluarga.

La ni kalau nak makan kena kan buat sendiri.. kebetulan ayam ja yang ada maka jadikan org panggil Chicken Fajitas..buat sekali side dish salad dgn simple dressing..

Bahan2 Chicken Fajitas .. bahasa antarabangsa ya malas nak taip semula

  • 2 boneless chicken breasts
  • 2 limes
  • 2 tsp dried oregano
  • 1 tsp cinnamon powder
  • 2 onions
  • 1 red pepper
  • 1 orange pepper
  • 1 green pepper
  • Parsley for garnishing
  • Salt and pepper
  • 1/2 caster sugar
  • 1/2 tsp cayene pepper
  • 3 vegetable oil ( kmal tambah cendawan) 
  • stepnya tgk dari gambar .. sos kmal buat black paper sos dan thousand island ja.
BAHAN-BAHAN : 2 ketul dada ayam 1 bji limau nipis - boleh tambah 1/2 sudu besar gula 2 sudu besar herba oregano kering 1/2 sudu besar serbuk cili cayenne 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis 1/2 sudu serbuk jintan manis 2 biji bawang besar 1 biji cili capsicum merah 1 biji cili capsicum hijau 1 biji cili capsicum kuning Serbuk lada hitam secukupnya Garam secukupnya Minyak zaitun/sayur untuk menumis

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

BAHAN-BAHAN : 2 ketul dada ayam 1 bji limau nipis - boleh tambah 1/2 sudu besar gula 2 sudu besar herba oregano kering 1/2 sudu besar serbuk cili cayenne 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis 1/2 sudu serbuk jintan manis 2 biji bawang besar 1 biji cili capsicum merah 1 biji cili capsicum hijau 1 biji cili capsicum kuning Serbuk lada hitam secukupnya Garam secukupnya Minyak zaitun/sayur untuk menumis CARA MEMASAK : Potong ketulan dada ayam menjadi kepingan kecil , isi ayam ni diperap bersama serbuk herba oregano , serbuk kayu manis , cili cayenne , gula , garam , serbuk lada hitam dan jus limau nipis . Parut kulit limau nipis dan campur dalam isi ayam tadi kemudian dikacau semua bahan dan perap ayam ni selama 1 jam . Kupas semua bawang merah kemudian nipis-nipis . Potong semua cili capsicum . Panaskan minyak secukupnya dan masukkan semua isi ayam dan dikacau sampai ayam masak kemudian masukkan semua bawang dan digaul sampai layu dan wangi kemudian masukkan semua cili capsicum dan digoreng sampai masak . Rasa ayam jika ada bahan yang kurang boleh ditambah . Bila masak boleh la ditutup api dapur dan ketepikan dulu .

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
BAHAN-BAHAN : 2 ketul dada ayam 1 bji limau nipis - boleh tambah 1/2 sudu besar gula 2 sudu besar herba oregano kering 1/2 sudu besar serbuk cili cayenne 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis 1/2 sudu serbuk jintan manis 2 biji bawang besar 1 biji cili capsicum merah 1 biji cili capsicum hijau 1 biji cili capsicum kuning Serbuk lada hitam secukupnya Garam secukupnya Minyak zaitun/sayur untuk menumis CARA MEMASAK : Potong ketulan dada ayam menjadi kepingan kecil , isi ayam ni diperap bersama serbuk herba oregano , serbuk kayu manis , cili cayenne , gula , garam , serbuk lada hitam dan jus limau nipis . Parut kulit limau nipis dan campur dalam isi ayam tadi kemudian dikacau semua bahan dan perap ayam ni selama 1 jam . Kupas semua bawang merah kemudian nipis-nipis . Potong semua cili capsicum . Panaskan minyak secukupnya dan masukkan semua isi ayam dan dikacau sampai ayam masak kemudian masukkan semua bawang dan digaul sampai layu dan wangi kemudian masukkan semua cili capsicum dan digoreng sampai masak . Rasa ayam jika ada bahan yang kurang boleh ditambah . Bila masak boleh la ditutup api dapur dan ketepikan dulu .

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
BAHAN-BAHAN : 2 ketul dada ayam 1 bji limau nipis - boleh tambah 1/2 sudu besar gula 2 sudu besar herba oregano kering 1/2 sudu besar serbuk cili cayenne 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis 1/2 sudu serbuk jintan manis 2 biji bawang besar 1 biji cili capsicum merah 1 biji cili capsicum hijau 1 biji cili capsicum kuning Serbuk lada hitam secukupnya Garam secukupnya Minyak zaitun/sayur untuk menumis CARA MEMASAK : Potong ketulan dada ayam menjadi kepingan kecil , isi ayam ni diperap bersama serbuk herba oregano , serbuk kayu manis , cili cayenne , gula , garam , serbuk lada hitam dan jus limau nipis . Parut kulit limau nipis dan campur dalam isi ayam tadi kemudian dikacau semua bahan dan perap ayam ni selama 1 jam . Kupas semua bawang merah kemudian nipis-nipis . Potong semua cili capsicum . Panaskan minyak secukupnya dan masukkan semua isi ayam dan dikacau sampai ayam masak kemudian masukkan semua bawang dan digaul sampai layu dan wangi kemudian masukkan semua cili capsicum dan digoreng sampai masak . Rasa ayam jika ada bahan yang kurang boleh ditambah . Bila masak boleh la ditutup api dapur dan ketepikan dulu .

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

 sebenarnya.. Fajitas ni buat masa kawan2 anak2 nak datang rumah.. sebab tu ada menu lain.


No comments:

Post a Comment