Tuesday 23 August 2016

Sarapan.. Bihun Goreng Singapore

Assalamualaikum,
Cuti Jumaat Sabtu... ada masa untuk sediakan sarapan berat untuk anak2.. awal pagi dah rendak bihun.. kmal guat bihun yang Mia boleh makan.. Bihun Goreng Singapore... sapa nak pedas tambah je cabai kicap..lepas siapkan sarapan.. nak ajak hubbt cari maman pulak.. nak buat rendang.. minta mamam ada ...

Bihun Goreng Singapore..

Bihun Goreng Singapore

Bahan-bahannya:
bawang putih dalam 5ulas, 
bawang india 6biji, 
udang kering dalam RM2 , 
lada hitam 3sudu besar, 
halia 2inch  — Bahan2 ni diblendkan bersama.

Udang, sotong,ayam,daging..ikut mna yang ada
Minyak utk menumis
telor 2 biji
serbok pati ayam 3sb
kicap cair 2sb
Kobis, carot, sawi dipotong
Bihun sebungkus direndam dulu.
Minyak Bawang Putih 2sb..option ya.. ni sbb kmal suka letak..baru rasa ada chinese style sikit

Caranya:
Panas minyak, masuk telor 2 biji..gaul sikit ja..jgn kerap nnt telor hancur, masuk bahan blend, naik minyak, masuk udang, sotong,ayam, daging, serbok pati ayam, kicap cair..gaul sebati masukkan bihun..jgn kerap kacau ye nnt bihun putus.. last masukkan sayur.. garam tak letak ye sbb pati ayam dan kicap dah masin. Makan dengan cili kicap.. (potong cili api..masuk cuka sikit dan kicap dan kicap cair..siap)



No comments:

Post a Comment