You follow I follow

Sunday, 28 September 2014

Hari Jantung Sedunia dan Qaseh Gold

Asalamualaikum..

Hari ni dengar radio IKIM.. kata hari ini Hari Jantung Sedunia.. maka sayangilah jantung anda.
Dari gambar diatas.. khasiat khasiat dlm Qaseh terang terang.. kita nampak KURMA bertindak
menyihatkan darah merah, kurang risiko masalah jantung, darah tinggi dan kencing manis hampir kebanyakan kandungan dalam Qaseh memberi kesan terbaik untuk sistem tubuh badan.

Apa kaitan Jantung dgn Qaseh Gold.
Mai..baca mai..

ATASI PENYAKIT JANTUNG DENGAN QASEH GOLD
KENALI TANDA-TANDANYA...

Penyakit jantung merupakan pembunuh no 1 di negara kita. Sebab itu kita harus mengenal pasti simptom-simptom yang sering terjadi kepada keluarga terdekat dan pastikan dibawa ke hospital dengan kadar segara. Jika tidak, ia akan memudaratkan dan kemungkinan boleh menyebabkan kematian sekiranya masalah jantung tersebut betul-betul serius.

1. Sakit dada
Sakit dada merupakan simptom yang paling kerap berlaku kepada pesakit. Pesakit akan mengadu sakit di bahagian dada sama ada ditengah atau di sebelah kiri. Pesakit mengatakan sakit tersebut turut dirasakan di bahagian leher, kiri bahu dan juga lengan kiri. Selalunya jika sakit tersebut tidak serius, ia cuma mengambil masa yang singkat untuk lega. Sama ada 5 minit hingga 10 minit. Tetapi sekiranya sakit tersebut serius ia boleh mengambil masa lebih dari 20 minit. Ubat bawah lidah (GTN) akan diberikan kepada pesakit untuk menghilangkan rasa sakit tersebut. Sekiranya pesakit masih juga tidak lega selepas ubat tersebut diberikan, pesakit mungkin mengalami infarksi jantung (myocardial infarction)
Sakit dada boleh berlaku semasa melakukan aktiviti mahupun berehat. Sekiranya sakit tersebut berlaku semasa melakukan kerja-kerja berat, penyakit tersebut tidak seteruk apabila pesakit mengadu ketika rehat.
Tetapi tidak semestinya pesakit yang mengadu sakit dada mengalami masalah jantung. Mereka juga boleh mengalami masalah saluran makanan seperti esophagus atau mengalami masalah gastrik di mana simptom tersebut menyerupai seperti sakit jantung.
Terdapat juga pesakit yang tidak mengadu sakit dada, tetapi mempunyai simptom-simptom lain seperti dibawah. Mereka berkemungkinan mempunyai sejarah kencing manis di mana saluran saraf rasa (sensation) sudah rosak.

2. Sesak nafas
Mereka juga sering mengalami sesak nafas terutama apabila mereka melakukan aktiviti. Penyakit jantung boleh menjadi semakin serius sekiranya mereka mudah mengalami sesak nafas walaupun melakukan kerja-kerja ringan. Malah untuk menaiki tangga atau pergi tandas sekalipun mereka boleh mengadu sesak nafas.
Mereka juga boleh mengadu sakit dada pada waktu yang sama mahupun pada waktu yang berlainan.
Pesakit yang mengalami jantung gagal berfungsi ( cardiac failure), mereka sering menggunakan dua atau lebih bantal untuk tidur. Jika tidak mereka mudah untuk sesak nafas. Kadang-kala mereka boleh terjaga secara tiba-tiba pada waktu malam disebabkan kesukaran untuk bernafas.

3. Bengkak Kaki
Bengkak kaki sering berlaku kepada pesakit yang mengalami kegagalan jantung berfungsi. Mereka mendapati kaki mereka menjadi bengkak dan berat. Jika anda tekan pada bahagian buku lali, anda dapat lihat bentuk jari anda hasil tekanan tersebut.

4. Mudah berpeluh
Sering berlaku diwaktu malam ketika tidur sehinggakan terpaksa menukar pakaian berkali-kali. Ia juga boleh berlaku tidak kira waktu.

5. Sering berdebar-debar
Sering berdebar bukan perkara yang biasa berlaku kepada semua pesakit. Sesetengah pesakit mempunyai masalah berdebar dan setengah pesakit tidak.

Kalau kita nak kesihatan kita yang terbaik, kita mesti amalkan 3 aspek penting gaya hidup sihat:
1. Diet(makan makanan yang sihat)
2. Program senaman yang sederhana
3. Pemakanan tambahan yang berkualiti,lengkap dan seimbang
contoh QASEH ADINDA, QASEH KEKANDA DAN SOLE.

Kajian menunjukkan dgn makan makanan yg sihat dan senaman yg sederhana, kita boleh mengurangkan risiko mdapat diabetes, sakit jantung, kanser dan lai-lain penyakit kronik.
sapa nak sihat:
QASEH ADINDA RM 71.90 ja..
QASEH KEKANDA RM 71.90 ja..
SOLE RM 52.00 ja..
mai PM/Wsapp Amal 013-5939468
COD AlorsetarJln LanggarJlnPegawai.


No comments:

Post a Comment