You follow I follow

Friday, 1 March 2013

HOMEMADE AISKRIM

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ni nak bagi resepi homemade aiskrim yang sangat simple
dan hanya guna 3 bahan utama je..


Resepi ni kmal jumpa dari Facebook bukuresepi
Selalu kmal jumpa resepi aiskrim mesti ada letak telur 
(Tak berapa suka) dan bahan2 lain pun banyak..

Dari resepi Vanila Aiskrim Kmal buat 2 adunan satu letak 
failling strawberry dan fresh strewberry dan satu lagi letak 
Oreo yang dah dihancurkan.. jadi le

Aiskrim Strawberry

Dan
Aiskrim Oreo  ... yg ni Aiman suka sangat..

Ni resepinye:
Sumber : FB (bukuresepi)

2 Cawan susu Full Cream Duch Lady
2 Cawan Coffee mate
1-2 sudubesar gula castor 
(ini sapa suka manis boleh lebihkan sikit ye)

Cara-caranya:

Blend semua bahan diatas sampai berbuih
Sejukkan dalam freezer selama 3 jam
Blend sekali lagi hingga soft
Dan freezer sampai beku
Sedia untuk dinikmati.

selamat mencuba
Note: 
kalau rajin boleh blend lagi sekali selepas 2 jam, 
bekukan nnt lagi gebu aiskrim (Kmal x buat pun dah malas)


Kebetulan ke kedai bahan kek nak beli tempahan.. cari coffeemate
tak jumpa.. kmal ambik je creamer yg siap pack..lain kali buat
nak cari coffeemate betul2..


Hasil selepas 8 jam dibekukan..  bagi food teaster rasa dulu..

Senang sangat... sila lah cuba..









2 comments:

  1. ha'ahh ler kak mal...nampak sgt senang...boleh ler try buat nanti..budak2 kompom suker oreo tu...lepas tu bleh buat eskrem goreng plak...

    ReplyDelete
  2. Betul Azue.. kmal baru ul plan nak buat aiskrim goreng tapi roti x de.. Azue cuba le..

    ReplyDelete