You follow I follow

Tuesday, 24 June 2014

MEE SANGGUL DAN RANDOM PHOTOS


Salam,
Nak bertemu Ramadhan ni.. mula lah teringat2 mee sanggul lama sungguh tak buat..
gambar ni pun dr zaman fotopages. Sayang sangat ..byk resepi dan gambar dr fotopages..
tah..baru2 ni buka dah tak boleh.. masuk password pun tak boleh jugak.. terpaksalah guna
En Google.. nasib jumpa..Mee Sanggul ni cara buatnya simple saja. 

Jom tgk resepi :


Mee Sanggul
 
Sumber dari Fotopages Kmal

Bahan:
2 bungkus mee sanggul(direndam dulu dlm air hingga lembut sikit)
3 s/b bahan kisar ( bwg besar, bwg merah,bwh putih dan sedikit halia)
2 s/b cili kisar
1s/b udang kering( ditumbuk kasar)
Udang basah, isi ayam ,sotong atau apa2 ja yg ada dlm p/ais tu
2 s/b sos cili
2s/b sos tomato
sedikit kicap cair, garam secukup rasa
Kobis, karet, sawi

Caranya:
Panas minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau..masukkan cili kisar, 
udang basah, isi ayam, udang kering dan masak hingga pecah minyak..
masukkan sos cili dan tomato, kicap cair dan masukkan mee tadi-gaul rata, 
masukkan sayur2 tadi akhir sekali rasakan garamnya.

Random photos.. buah hati pengarang jantung mama Arash Mukhlis

Anak kedua.. dah masuk 18 tahun.. anak yg boleh dikategori bersifat
garang tapi romantik sbb kalau call atau sms mama tak pernah lupa
I LOVE YOU.. pandai mgayat kalu tulis apa2 tp kalau nak sesuatu nak
jugak2 walaupun kadang2 masa minta mama ni tak kena time berkemampuan.. 
Pembersih, kemas .. rajin sembahyang, kalau Arash ada dirumah.. megelip 
megelap la keta mama, keta ayah, moto2 ayah.. hobi suka memcuci keta moto...
SPM di MRSM sekarang sedang ambik Foundation Sains Teknologi di 
Kolej Mara Kuala Nerang cita-cita nak jadi jurutera penerbangan.. Mama 
doakan adik akan berjaya dengan cemerlang dunia dan akhirat dan menjadi
anak yang soleh.












No comments:

Post a Comment