Assalamualaikum,
Hari ni kmal letak resepi pulak ye.. lauk kegemaran ni..
Gulai Lemak Ubi Keladi Dgn Ikan Bilis...ni dah lama nak
buat... siap tya mak kmal... petang tu terus buat...2 hari kmal makan
nasi dgn gulai ni je... kmal buat gulai ni lepas tu tumis darat..punya
le wangi bau...
terus lapar nasi.
Gulai Lemak Ubi Keladi Ikan Bilis
Gulai Lemak Ubi Keladi Ikan Bilis
Gulai Lemak Ubi Keladi Ikan Bilis
Bahan:
Seketul Ubi Keladi..buang kulit potong dadu besar
1 peket rempah kari udang/ketam (di bancuh dgn sedikit air jd pes)
Segenggam Ikan Bilis
Santan pekat dlm RM 1.00
garam secukup rasa(bulan puasa jangan rasa tau)
Bahan Ditumbuk sekali:
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
sedikit halia
Bahan Tumis Darat:
3 Biji Bawang Merah,
1 Biji Bawang Putih,
2 tangkai Cili Kering,
Daun Kari,
sedikit Halba
dan Minyak
Caranya:
Campurkan rempah dgn bahan tumbuk, gaul sebati, masukkan dalam periuk bersama ubi keladi,
Caranya:
Campurkan rempah dgn bahan tumbuk, gaul sebati, masukkan dalam periuk bersama ubi keladi,
ikan bilis masak sekejap kemudian dicampurkan
santan pekat dan air ikut kepekatan kuah yg dikehdaki kacau selalu
jangan bagi kuah berketul.. hingga mendidih kacau lagi hingga masak
dan
masukkan garam secukup rasa.
Akhir sekali..tumis darat dan tutup periuk.
Akhir sekali..tumis darat dan tutup periuk.
No comments:
Post a Comment